Choose exam board for KS4 Computer Science (GCSE)
Choose exam board for KS4 English
Choose exam board for KS4 French
Choose exam board for KS4 Geography
Choose exam board for KS4 German
Choose exam board for KS4 History
Choose tier for KS4 Maths
Choose exam board for KS4 Music
Choose exam board for KS4 Physical education (GCSE)
Choose exam board for KS4 Religious education (GCSE)
Choose exam board for KS4 Spanish

      Lagos: the largest city in Nigeria

      Lesson details

      Learning outcome

      I can describe ways in which Lagos has changed over time and identify opportunities of living and working in this global city.

      Key learning points

      1. The population of Lagos is growing rapidly – millions of people have moved to the city from rural areas.
      2. Lagos is Nigeria's economic hub and a port city.
      3. The different industries in Lagos provide job opportunities and higher average incomes.
      4. Urbanisation in Lagos has brought improvements in infrastructure and services.
      5. Lagos is a major cultural hub that is known for its music, arts and entertainment industries.

      Keywords

      • Transatlantic Slave Trade - the movement of enslaved people across the Atlantic Ocean from Africa

      • Urbanisation - the increase in the proportion of people living in towns and cities rather than the countryside

      • Transnational corporations - large businesses that operate in many different countries globally

      • Colonial legacy - the lasting impacts and influences of colonialism on former colonies

      • Globalisation - the links and interdependencies between countries all around the world

      Common misconception

      Lagos is the capital of Nigeria.

      Lagos became the capital of an independent Nigeria in 1960 but was replaced by Abuja in 1991.

      Teacher tip

      Investigate other push and pull factors that encourage rural to urban migration in Nigeria. Make comparisons with the UK and other parts of the world.

      Licence

      This content is © Oak National Academy Limited (2026), licensed on Open Government Licence version 3.0
      except where otherwise stated. See Oak's terms & conditions
      (Collection 2).

      Lesson video

      Loading...

      Prior knowledge starter quiz

      6 Questions

      Q1.
      What continent is Nigeria part of?

      Asia
      Europe
      Correct answer: Africa
      South America

      Q2.
      Which city is the largest in Nigeria?

      Abuja
      Correct answer: Lagos
      Kano
      Ibadan

      Q3.
      What is Nigeria’s capital city?

      Lagos
      Correct answer: Abuja
      Port Harcourt
      Jos

      Q4.
      Nigeria is rich in which natural resource?

      Gold
      Timber
      Correct answer: Oil
      Coal

      Q5.
      What is one reason Nigeria is described as a 'superpower' in Africa?

      It is the largest country in Africa
      It has the highest mountain in Africa
      Correct answer: It has a large economy and population
      It has the most deserts

      Q6.
      What is the approximate population of Nigeria (2020s)?

      50 million
      100 million
      30 million
      Correct answer: Over 200 million

      5 Questions

      Q1.
      What is one of the main reasons Lagos's population is growing?

      More people are moving to rural areas
      Migration from other African countries only
      Correct answer: People are moving from the countryside to the city
      It has a colder climate

      Q2.
      What role does Lagos play in Nigeria’s economy?

      It’s mostly used for farming
      Correct answer: It’s the country’s economic hub
      It’s a quiet fishing village
      It has no international trade

      Q3.
      What is one cultural industry Lagos is famous for?

      Ski resorts
      Furniture making
      Correct answer: Music and entertainment
      Whale watching

      Q4.
      Match the lesson keywords and their definitions.

      Correct Answer:Urbanisation,Increase in people living in cities rather than rural areas

      Increase in people living in cities rather than rural areas

      Correct Answer:Globalisation,Links between countries through trade, ideas, and culture

      Links between countries through trade, ideas, and culture

      Correct Answer:Transnational Corporation,Large businesses operating in many countries

      Large businesses operating in many countries

      Correct Answer:Colonial legacy,Lasting effects of being ruled by another country

      Lasting effects of being ruled by another country

      Correct Answer:Transatlantic Slave Trade,Movement of enslaved people across the Atlantic

      Movement of enslaved people across the Atlantic

      Q5.
      Which of the following is not a reason why Lagos is economically important?

      It is a port city
      Correct answer: It is the capital of Nigeria
      It is an industrial hub
      It has a large and growing workforce

      To help you plan your 8 geography lesson on: Lagos: the largest city in Nigeria, download all teaching resources for free and adapt to suit your pupils' needs...