Choose exam board for KS4 Computer Science (GCSE)
Choose exam board for KS4 English
Choose exam board for KS4 French
Choose exam board for KS4 Geography
Choose exam board for KS4 German
Choose exam board for KS4 History
Choose tier for KS4 Maths
Choose exam board for KS4 Music
Choose exam board for KS4 Physical education (GCSE)
Choose exam board for KS4 Religious education (GCSE)
Choose exam board for KS4 Spanish

      Lesson details

      Learning outcome

      I can compare different aspects of rural and urban life in Nigeria.

      Key learning points

      1. Many people in rural communities rely on agriculture and small-scale trading.
      2. Urban areas offer more job opportunities in a wider range of sectors.
      3. Housing and access to electricity, clean water and sanitation vary widely.
      4. Transport, education and healthcare are typically under-resourced in rural areas.
      5. There are many similarities and differences in people’s lives, both within and between communities.

      Keywords

      • Diverse - different from each other

      • Rural - something to do with the countryside

      • Urban - something to do with a city or town

      • Infrastructure - all the basic systems in a country, such as transport and power supply

      • Subsistence farming - farming that provides enough food for the farmer and their family to live on, rather than for them to sell

      Common misconception

      Living conditions are always better in urban areas than rural areas.

      There is a wide variety of living conditions within, as well as between, rural and urban communities.

      Teacher tip

      Gapminder's Dollar Street is a useful resource for exploring the similarities and differences between people's lives in the same and different countries.

      Licence

      This content is © Oak National Academy Limited (2026), licensed on Open Government Licence version 3.0
      except where otherwise stated. See Oak's terms & conditions
      (Collection 2).

      Lesson video

      Loading...

      Prior knowledge starter quiz

      6 Questions

      Q1.
      Where is Nigeria located?

      Southern Africa
      North Africa
      Correct answer: West Africa
      East Africa

      Q2.
      What is Nigeria’s largest city?

      Abuja
      Correct answer: Lagos
      Kano
      Port Harcourt

      Q3.
      Which ocean borders Nigeria?

      Indian Ocean
      Pacific Ocean
      Correct answer: Atlantic Ocean
      Arctic Ocean

      Q4.
      What is meant by population density?

      How fast the population grows
      Correct answer: How crowded a place is
      How many deaths occur
      How many buildings a place has

      Q5.
      Nigeria’s climate is mainly:

      Hot and dry everywhere
      Only cold and wet
      Correct answer: Varied – with both wet and dry seasons
      Very cold because it is near the Equator

      Q6.
      Nigeria is located just of the Equator.

      Correct Answer: north

      4 Questions

      Q1.
      What does diverse mean?

      The same everywhere
      Correct answer: Different from each other
      Only related to cities
      Very large

      Q2.
      Which word describes something related to the countryside?

      Correct answer: Rural
      Urban
      Infrastructure
      Suburban

      Q3.
      farming is when farmers grow just enough food for themselves.

      Correct Answer: Subsistence

      Q4.
      Why is it wrong to assume living conditions are always better in urban areas?

      Cities never have traffic
      Urban areas always have perfect hospitals
      Correct answer: Some urban areas have poor housing and overcrowding
      Rural areas have no problems

      To help you plan your 8 geography lesson on: Life in Nigeria, download all teaching resources for free and adapt to suit your pupils' needs...