Choose exam board for KS4 Computer Science (GCSE)
Choose exam board for KS4 English
Choose exam board for KS4 French
Choose exam board for KS4 Geography
Choose exam board for KS4 German
Choose exam board for KS4 History
Choose tier for KS4 Maths
Choose exam board for KS4 Music
Choose exam board for KS4 Physical education (GCSE)
Choose exam board for KS4 Religious education (GCSE)
Choose exam board for KS4 Spanish

      Lesson details

      Learning outcome

      I can describe the main sectors of Nigeria's economy and consider whether the country’s economic growth benefits everyone equally.

      Key learning points

      1. Nigeria's economy includes oil, agriculture, and services.
      2. Many people in Nigeria work in the informal job sector.
      3. Nigeria’s economy has grown but this growth hasn’t benefited everyone in the country equally.
      4. There are high levels of economic inequality in Nigeria and many other places in the world.

      Keywords

      • Economy - the economy is the way money in a particular area is made and spent

      • Informal job sector - jobs that are not officially recorded or regulated and do not involve the payment of taxes

      • Indicator - an indicator is a sign that shows the level or state of something

      • Development - development is when something changes, usually an improvement

      • Inequality - inequality is when something is not shared evenly between everyone

      Common misconception

      Inequality is just about the difference in how much money people have.

      There are many different inequalities in people's lives. Other inequalities include access to education and healthcare, job opportunities, access to technology and how people are treated.

      Teacher tip

      Remind learners that economic indicators are just one way of measuring development. Investigate and discuss the strengths and weaknesses of other indicators that can be used to measure development.

      Content guidance

      Depiction or discussion of sensitive content

      Supervision

      Adult supervision recommended

      Licence

      This content is © Oak National Academy Limited (2026), licensed on Open Government Licence version 3.0
      except where otherwise stated. See Oak's terms & conditions
      (Collection 2).

      Lesson video

      Loading...

      Prior knowledge starter quiz

      6 Questions

      Q1.
      Nigeria is located on which continent?

      Asia
      Correct answer: Africa
      Europe
      South America

      Q2.
      What is the capital city of Nigeria?

      Lagos
      Correct answer: Abuja
      Kano
      Port Harcourt

      Q3.
      What natural resource has played a major role in Nigeria’s economy?

      Timber
      Diamonds
      Correct answer: Oil
      Gold

      Q4.
      What is the approximate population of Nigeria?

      60 million
      110 million
      Correct answer: Over 200 million
      1 billion

      Q5.
      Nigeria is part of which global organisation?

      NATO
      European Union
      Correct answer: African Union
      ASEAN

      Q6.
      The Niger River flows into which body of water?

      Indian Ocean
      Mediterranean Sea
      Red Sea
      Correct answer: Atlantic Ocean

      5 Questions

      Q1.
      Match the keywords to their definitions.

      Correct Answer:Economy,How money is made and spent in an area

      How money is made and spent in an area

      Correct Answer:Informal job sector,Jobs not taxed or officially recorded

      Jobs not taxed or officially recorded

      Correct Answer:Indicator,A sign that shows the level of something

      A sign that shows the level of something

      Correct Answer:Development,A change, usually an improvement

      A change, usually an improvement

      Correct Answer:Inequality,When things are not shared evenly

      When things are not shared evenly

      Q2.
      What is an example of a job in the informal sector in Nigeria?

      Bank worker
      Government official
      Factory manager
      Correct answer: Street vendor

      Q3.
      Which sector contributes the most to Nigeria’s economy?

      Agriculture
      Correct answer: Oil and gas
      Education
      Tourism

      Q4.
      Which of these is a development indicator?

      Mobile phone brand
      Correct answer: Birth rate
      Favourite food
      Colour of houses

      Q5.
      Which of the following best shows that inequality is not just about income?

      Correct answer: Some regions lack clean water
      Everyone has the same job
      People have different hobbies
      Mobile phone use is high

      To help you plan your 8 geography lesson on: The Nigerian economy, download all teaching resources for free and adapt to suit your pupils' needs...