Choose exam board for KS4 Computer Science (GCSE)
Choose exam board for KS4 English
Choose exam board for KS4 French
Choose exam board for KS4 Geography
Choose exam board for KS4 German
Choose exam board for KS4 History
Choose tier for KS4 Maths
Choose exam board for KS4 Music
Choose exam board for KS4 Physical education (GCSE)
Choose exam board for KS4 Religious education (GCSE)
Choose exam board for KS4 Spanish

      Lesson details

      Learning outcome

      I can describe what happens at plate boundaries, including the tectonic hazards that occur.

      Key learning points

      1. There are four main types of plate boundary: conservative, constructive, collision and destructive.
      2. At a conservative plate boundary, the tectonic plates move past each other, causing earthquakes.
      3. At a constructive plate boundary, the tectonic plates move apart, causing volcanic eruptions and earthquakes.
      4. At collision plate boundaries, plates move together, causing earthquakes.
      5. At destructive plate boundaries, plates move together, causing volcanoes and earthquakes.

      Keywords

      • Tectonic plate - the huge pieces that Earth’s crust is broken into are known as tectonic plates

      • Plate boundary - where two tectonic plates meet is known as a plate boundary

      • Dense - a lot of mass packed into a small space

      Common misconception

      The oceanic plate subducts at a destructive plate margin and melts to form magma.

      The water in the oceanic plate lowers the melting point, helping mantle rocks above to melt and form magma, not the subducting plate itself.

      Teacher tip

      Focusing on the root words helps students to differentiate between the plate boundaries: conservative (land conserved), constructive (land constructed), collision (plates collide) and destructive (oceanic plate lost as it is subducted into mantle).

      Licence

      This content is © Oak National Academy Limited (2026), licensed on Open Government Licence version 3.0
      except where otherwise stated. See Oak's terms & conditions
      (Collection 2).

      Lesson video

      Loading...

      Prior knowledge starter quiz

      6 Questions

      Q1.
      What is Earth's outermost layer called?

      Mantle
      Core
      Correct answer: Crust

      Q2.
      What causes an earthquake?

      Wind
      Correct answer: Movement of tectonic plates
      Rain
      Solar activity

      Q3.
      What is a volcano?

      A type of mountain
      Correct answer: A crack in Earth’s crust that releases lava
      A type of earthquake
      A large ocean

      Q4.
      What is lava?

      Solid rock
      Water
      Correct answer: Magma that reaches Earth’s surface
      Air

      Q5.
      What is the point on Earth’s surface directly above the origin of an earthquake called?

      Correct answer: Epicentre
      Focus
      Fault line

      Q6.
      Put the layers of Earth in the correct order, starting from the surface to the centre.

      1 - crust
      2 - mantle
      3 - outer core
      4 - inner core

      4 Questions

      Q1.
      What are tectonic plates?

      Correct answer: Large, moving sections of Earth's lithosphere
      Small rocks found in the ocean
      Solid layers of Earth's core
      Thin sheets of metal under the ground

      Q2.
      Which plate boundary forms new crust as plates move apart?

      Destructive
      Correct answer: Constructive
      Conservative
      Collision

      Q3.
      Does the oceanic plate fully melt into magma when it subducts?

      Yes, it melts immediately into magma
      No, it stays solid and never melts
      Correct answer: It partly melts due to heat and pressure
      It turns into gas

      Q4.
      Why does the oceanic plate sink at a destructive plate boundary?

      Correct answer: It is denser than the continental plate
      It is lighter than the continental plate
      It is stronger than the continental plate
      It moves faster than the continental plate

      To help you plan your 8 geography lesson on: Plate boundaries, download all teaching resources for free and adapt to suit your pupils' needs...