Choose exam board for KS4 Computer Science (GCSE)
Choose exam board for KS4 English
Choose exam board for KS4 French
Choose exam board for KS4 Geography
Choose exam board for KS4 German
Choose exam board for KS4 History
Choose tier for KS4 Maths
Choose exam board for KS4 Music
Choose exam board for KS4 Physical education (GCSE)
Choose exam board for KS4 Religious education (GCSE)
Choose exam board for KS4 Spanish

      GIS: Visualising the physical and human geography of the Middle East

      Lesson details

      Learning outcome

      I can use GIS to locate the Middle East and analyse how urban populations are related to rainfall totals.

      Key learning points

      1. The Middle East is a region of the world that spans parts of western Asia, north Africa and southeastern Europe.
      2. The Middle East has diverse physical and human landscapes.
      3. GIS can be used to identify countries within the Middle East.
      4. GIS can be used to analyse the relation between physical and human landscapes in the Middle East.

      Keywords

      • Human landscape - made up of features that people have built or changed in the environment including cities, roads and farmland

      • Physical landscape - made up of natural features created by Earth, including mountains, rivers, deserts, coastlines and climate

      • Interconnected - how things are linked and affect each other

      Common misconception

      Rivers can't flow through areas with very low rainfall totals.

      Rivers often flow through different climate zones, therefore their source may be in a mountainous area with high rainfall totals, but they may then flow through arid areas to the sea.

      Teacher tip

      Pupils may choose different variables to investigate depending upon the previous topics they have studied.

      Equipment

      Computers, laptops or tablets with an internet connection.

      Licence

      This content is © Oak National Academy Limited (2025), licensed on Open Government Licence version 3.0
      except where otherwise stated. See Oak's terms & conditions
      (Collection 2).

      Lesson video

      Loading...

      Prior knowledge starter quiz

      6 Questions

      Q1.
      Which of these is a natural feature?

      Road
      Correct answer: Mountain
      Building
      Farm

      Q2.
      Many Middle Eastern countries oil to other parts of the world.

      Correct Answer: export

      Q3.
      What does ‘tectonic’ relate to?

      The weather
      Correct answer: Earth’s crust movements
      Types of animals
      Ocean currents

      Q4.
      What is a desert?

      A very wet area
      A place full of forests
      An area with many rivers
      Correct answer: A dry area with less than 250 mm of rain a year

      Q5.
      Which of these is true about the Middle East?

      It is all desert
      It only has forests
      Correct answer: It has mountains and deserts
      It is all covered in ice

      Q6.
      What does ‘interconnected’ mean in geography?

      Things happening alone
      Correct answer: How things are linked and affect each other
      Places being far apart
      A type of rock

      5 Questions

      Q1.
      Match the keyword to the correct description:

      Correct Answer:Human landscape,Features built or changed by people

      Features built or changed by people

      Correct Answer:Physical landscape,Natural features like rivers, mountains

      Natural features like rivers, mountains

      Correct Answer:Interconnected,Things linked and affecting each other

      Things linked and affecting each other

      Q2.
      GIS helps us different types of geographic information on a map.

      Correct Answer: visualise

      Q3.
      Which is an example of a human landscape feature?

      Desert
      River
      Correct answer: Road
      Mountain

      Q4.
      Why is it important to understand how physical and human landscapes are interconnected?

      Because they do not affect each other
      Correct answer: Because human activities can change natural landscapes
      Because natural landscapes are always separate from human life
      Because people don’t live near natural features

      Q5.
      Why might rivers flow through dry, low rainfall areas?

      Correct answer: Rivers start in wet areas and flow through dry areas
      Rivers only flow in deserts
      Rivers only flow underground
      Rivers don’t flow in dry areas

      To help you plan your 9 geography lesson on: GIS: Visualising the physical and human geography of the Middle East, download all teaching resources for free and adapt to suit your pupils' needs...