Choose exam board for KS4 Computer Science (GCSE)
Choose exam board for KS4 English
Choose exam board for KS4 French
Choose exam board for KS4 Geography
Choose exam board for KS4 German
Choose exam board for KS4 History
Choose tier for KS4 Maths
Choose exam board for KS4 Music
Choose exam board for KS4 Physical education (GCSE)
Choose exam board for KS4 Religious education (GCSE)
Choose exam board for KS4 Spanish

      The role of geology in coastal erosion

      Lesson details

      Learning outcome

      I can explain how geology can affect the development of coastal landforms.

      Key learning points

      1. How resistant rock is to erosional processes is influenced by its rock type (hard/soft).
      2. Geological structure can result in concordant and discordant coastlines.
      3. Coastal erosion creates distinctive landforms.

      Keywords

      • Erosion - the wearing away of rocks along the coastline

      • Resistant - refers to rocks that are less likely to be eroded or weathered

      • Retreat - the process where cliffs move backward over time as erosion wears away the base of a cliff

      • Geological structure - the arrangement of rock structure

      Common misconception

      Boulder clay is an example of sedimentary rock.

      Boulder clay is an example of glacial till. Glacial till is an example of sedimentary deposits.

      Teacher tip

      The lesson in this unit called 'Using GIS to visualise the impact of physical and human processes on coasts' could be used to extend this lesson.

      Licence

      This content is © Oak National Academy Limited (2026), licensed on Open Government Licence version 3.0
      except where otherwise stated. See Oak's terms & conditions
      (Collection 2).

      Lesson video

      Loading...

      Prior knowledge starter quiz

      6 Questions

      Q1.
      What is geology a study of?

      Correct answer: the Earth's physical structure and processes
      the behaviour of chemical compounds
      the movement of ocean currents
      the pattern of weather and climate
      the evolution of human societies

      Q2.
      Which of these are the main types of rock?

      Correct answer: sedimentary
      volcanic
      Correct answer: metamorphic
      Correct answer: igneous
      oceanic

      Q3.
      Which answer correctly defines coastal erosion?

      the wearing away of plants
      the breakdown of rocks into smaller pieces
      the deposition of material onto a beach
      Correct answer: the wearing away of rocks along the coastline
      the process of waves transporting sediment along the coast

      Q4.
      What is the main factor that creates the waves we see at the seaside?

      gravity pulling on the Earth's water
      tides moving up and down the shore
      Correct answer: wind blowing over the surface of the sea
      earthquakes under the sea floor
      people driving boats in the sea

      Q5.
      Climate change today is caused by human activities that increase gas levels.

      Correct Answer: greenhouse, green house

      Q6.
      Match the terms to the correct definition.

      Correct Answer:waves,the movement of water caused by wind blowing across the sea
      Correct Answer:cliff,a steep rock face along the coast
      Correct Answer:beach,an area of sand or pebbles along the shore
      Correct Answer:headland,a part of the coastline that extends into the sea
      Correct Answer:bay,a sheltered area of water, often between two headlands
      Correct Answer:stack,an isolated pillar of rock near the coast, formed by erosion

      4 Questions

      Q1.
      What category is glacial till in?

      sedimentary rock
      Correct answer: unconsolidated material
      igneous rock
      metamorphic rock

      Q2.
      The name of a coastline that has alternative layers of hard and soft rock running perpendicular to the coastline is a coastline.

      Correct Answer: discordant

      Q3.
      Correctly order the statements to show the formation of a wave-cut notch and platform

      An image in a quiz
      1 - Waves hit the base of the cliff, applying pressure on the rock.
      2 - Wave energy erodes the rock at the base, forming a notch.
      3 - The notch deepens as waves continue to erode the rock.
      4 - The cliff above the notch becomes unstable and weakens.
      5 - Eventually, the cliff collapses due to lack of support.
      6 - This leaves a flat area called a wave-cut platform.
      7 - The process is repeated as the cliff retreats.

      Q4.
      Coves form along which coastline type?

      discordant
      discordant and concordant
      Correct answer: Concordant

      To help you plan your 10 geography lesson on: The role of geology in coastal erosion, download all teaching resources for free and adapt to suit your pupils' needs...