Choose exam board for KS4 Computer Science (GCSE)
Choose exam board for KS4 English
Choose exam board for KS4 French
Choose exam board for KS4 Geography
Choose exam board for KS4 German
Choose exam board for KS4 History
Choose tier for KS4 Maths
Choose exam board for KS4 Music
Choose exam board for KS4 Physical education (GCSE)
Choose exam board for KS4 Religious education (GCSE)
Choose exam board for KS4 Spanish

      Examples of management of earthquake hazards

      Lesson details

      Learning outcome

      I can understand how earthquakes are managed differently at contrasting locations.

      Key learning points

      1. Management can reduce the impacts of earthquake hazards.
      2. Management involves short-term relief and long-term planning, preparation and prediction.
      3. Earthquake hazards may be managed differently at contrasting locations.

      Keywords

      • Management - techniques used to reduce hazard risk, including short-term relief and long-term planning, preparation and prediction

      Common misconception

      Japan’s tsunami evacuation failed because it had not invested in a tsunami warning system.

      Japan had invested in a tsunami warning system, but due to how close the epicentre was, there were only 30 minutes before tsunami waves arrived, meaning that not everyone was evacuated safely. The height of the tsunami was not accurately predicted.

      Teacher tip

      Reminder: although Oak has resourced both, students study *either* volcanic hazards *or* earthquake hazards for this part of the Edexcel B specification.

      Content guidance

      Depiction or discussion of violence or suffering

      Supervision

      Adult supervision required

      Licence

      This content is © Oak National Academy Limited (2025), licensed on Open Government Licence version 3.0
      except where otherwise stated. See Oak's terms & conditions
      (Collection 2).

      Lesson video

      Loading...

      Prior knowledge starter quiz

      6 Questions

      Q1.
      What causes an earthquake?

      Correct answer: Movement along a fault line
      Strong winds
      Heavy rainfall

      Q2.
      What is the point inside Earth where an earthquake begins called?

      Epicentre
      Correct answer: Focus
      Fault line
      Mantle

      Q3.
      What is the name of the point on Earth’s surface directly above the focus?

      Seismic zone
      Crater
      Correct answer: Epicentre
      Rift

      Q4.
      Which instrument is used to measure earthquakes?

      Barometer
      Thermometer
      Altimeter
      Correct answer: Seismometer

      Q5.
      Which scale is commonly used to measure the magnitude of an earthquake?

      Correct answer: Richter scale
      Celsius scale
      Fujita scale
      Beaufort scale

      Q6.
      Which of the following is a primary effect of an earthquake?

      Tsunami
      Homelessness
      Correct answer: Ground shaking
      Aid response

      4 Questions

      Q1.
      What is one way buildings can be made more resistant to earthquakes?

      Taller designs
      Heavy roofs
      Deep foundations
      Correct answer: Shock absorbers

      Q2.
      Which of these is a long-term response to an earthquake?

      Search and rescue
      Emergency shelter
      Distributing food and water
      Correct answer: Rebuilding infrastructure

      Q3.
      What can be done before an earthquake to reduce risk?

      Ignoring evacuation plans
      Building on unstable land
      Correct answer: Conducting earthquake drills
      Storing flammable liquids

      Q4.
      Why did many people in Japan still lose their lives in the 2011 tsunami despite having a tsunami warning system?

      Japan had no warning system in place
      The tsunami was not detected by scientists
      Correct answer: The tsunami arrived much faster and was larger than expected
      People ignored the evacuation orders

      To help you plan your 10 geography lesson on: Examples of management of earthquake hazards, download all teaching resources for free and adapt to suit your pupils' needs...