Choose exam board for KS4 Computer Science (GCSE)
Choose exam board for KS4 English
Choose exam board for KS4 French
Choose exam board for KS4 Geography
Choose exam board for KS4 German
Choose exam board for KS4 History
Choose tier for KS4 Maths
Choose exam board for KS4 Music
Choose exam board for KS4 Physical education (GCSE)
Choose exam board for KS4 Religious education (GCSE)
Choose exam board for KS4 Spanish

      The structure of the Earth

      Lesson details

      Learning outcome

      I can explain how Earth has different layers, each of which has distinctive characteristics.

      Key learning points

      1. Earth has a layered structure.
      2. The layers of Earth have different physical properties (temperature, density, composition, physical state).

      Keywords

      • Lithosphere - the rigid outer layer of Earth which includes the crust

      • Asthenosphere - a semi-solid layer of Earth's upper mantle

      Common misconception

      The inner core is hotter than the outer core so the inner core must be liquid (molten rock) while the outer core is solid rock.

      In fact, although the inner core is hotter than the outer core, the inner core is solid while the outer core is molten and liquid. This is because the pressure is so great in the inner core that it prevents the rock from melting.

      Teacher tip

      Liaise with science colleagues to see what students have already been taught about this topic in KS3 and KS4.

      Licence

      This content is © Oak National Academy Limited (2026), licensed on Open Government Licence version 3.0
      except where otherwise stated. See Oak's terms & conditions
      (Collection 2).

      Lesson video

      Loading...

      Prior knowledge starter quiz

      6 Questions

      Q1.
      What is Earth made of?

      water and air
      Correct answer: rocks and metals
      fire and ice
      soil and plants

      Q2.
      Which of the following is not part of Earth's structure?

      crust
      mantle
      Correct answer: atmosphere
      core

      Q3.
      Earth's is its outermost layer.

      Correct Answer: crust

      Q4.
      The mantle is mostly made of ...

      gases
      Correct answer: liquid rock
      solid rock
      solid iron

      Q5.
      Match the layer of Earth with its correct physical state.

      Correct Answer:crust,solid

      solid

      Correct Answer:inner core,solid

      solid

      Correct Answer:outer core,liquid

      liquid

      Correct Answer:mantle,liquid

      liquid

      Q6.
      The inner of Earth is responsible for most of the planet's internal heat.

      Correct Answer: core

      4 Questions

      Q1.
      Earth has a layered structure, put it in order from the surface to the centre ...

      1 - crust
      2 - lithosphere
      3 - asthenosphere
      4 - mantle
      5 - outer core
      6 - inner core

      Q2.
      Match the layer to its correct physical state.

      Correct Answer:lithosphere,solid

      solid

      Correct Answer:asthenosphere,semi-solid

      semi-solid

      Correct Answer:outer core,liquid

      liquid

      Q3.
      Why is the crust's composition different from the mantle's?

      1 - denser materials (iron and nickel) sank to form the core
      2 - lighter materials (like silicates) rose to form the mantle and crust
      3 - when the crust is melted at plate margins, denser materials
      4 - from the crust sink and lighter materials rise to form new crust.

      Q4.
      Match the layers to their correct composition:

      Correct Answer:crust,silicates (mainly oxygen, silicon, aluminium)

      silicates (mainly oxygen, silicon, aluminium)

      Correct Answer:mantle,silicates (oxygen, silicon, magnesium, iron)

      silicates (oxygen, silicon, magnesium, iron)

      Correct Answer:outer core,liquid iron and nickel

      liquid iron and nickel

      Correct Answer:inner core,solid iron and nickel

      solid iron and nickel


      To help you plan your 10 geography lesson on: The structure of the Earth, download all teaching resources for free and adapt to suit your pupils' needs...