Choose exam board for KS4 Computer Science (GCSE)
Choose exam board for KS4 English
Choose exam board for KS4 French
Choose exam board for KS4 Geography
Choose exam board for KS4 German
Choose exam board for KS4 History
Choose tier for KS4 Maths
Choose exam board for KS4 Music
Choose exam board for KS4 Physical education (GCSE)
Choose exam board for KS4 Religious education (GCSE)
Choose exam board for KS4 Spanish

      What I would like: 'möcht-' in one- and two-verb structures

      Lesson details

      Learning outcome

      I can express what I would like and what I would like to do using 'möcht-'.

      Vocabulary and transcripts for this lessons

      Key learning points

      1. Practising vocabulary in a range of ways deepens knowledge and understanding.
      2. 'Möcht-' means 'would like' and can be used with a noun to say which object you would like.
      3. 'Möcht-' can be used with a second verb in the infinitive form to express what you would like to do.
      4. When 'möcht-' is used as part of a 2-verb structure, the second verb moves to the end of the sentence.
      5. The determiner before the object of a sentence matches the gender and case.

      Keywords

      • Möcht- - form of the verb 'mögen', used to make polite requests

      • 2-verb structure - where the 2nd (infinitive) verb comes at the end of 2-verb sentences

      • Object - person, people or thing(s) receiving the action of the verb

      • Determiner - word preceding a noun, which specifies it; e.g., 'the', 'this', 'every'

      Common misconception

      Two words are needed to express 'would like', as in English.

      'Möcht-' is a form of the verb 'mögen' and is used to mean 'would like'. 'Möcht-' can be used as part of a 2-verb structure to say what you would like to do. The second (infinitive) verb moves to the end of the sentence.

      Teacher tip

      Teachers may wish to look for suitable video clips online which show German Christmas markets, as a way of deepening students' cultural appreciation of this tradition.

      Equipment

      A mini whiteboard and pen, together with pen and paper for making notes, would be useful, if available.

      Licence

      This content is © Oak National Academy Limited (2026), licensed on Open Government Licence version 3.0
      except where otherwise stated. See Oak's terms & conditions
      (Collection 2).

      Lesson video

      Loading...

      Some of our videos, including non-English language videos, do not have captions.

      Prior knowledge starter quiz

      6 Questions

      Q1.
      Which word means 'when' in the past?

      Correct answer: als
      wann
      wenn

      Q2.
      Match the German and English.

      Correct Answer:aus,out, out of

      out, out of

      Correct Answer:bevor,before

      before

      Correct Answer:hinter,behind

      behind

      Correct Answer:nachdem,after

      after

      Correct Answer:neben,next to, beside

      next to, beside

      Correct Answer:vor,in front of

      in front of

      Q3.
      Match the German and English.

      Correct Answer:Chemie (f),chemistry

      chemistry

      Correct Answer:Feld (nt),field

      field

      Correct Answer:Forscher (m),researcher

      researcher

      Correct Answer:Seite (f),side

      side

      Correct Answer:Teil (m),poart

      poart

      Correct Answer:Wissenschaftler (m),scientist

      scientist

      Q4.
      Order the words to say: 'We are observing the tourists at the market.'

      1 - wir
      2 - beobachten
      3 - die
      4 - Touristen
      5 - auf
      6 - dem
      7 - Markt

      Q5.
      Write in English: 'ich treffe meine Freunde'.

      Correct Answer: I meet my friends, I am meeting my friends, I'm meeting my friends

      Q6.
      Write in German: 'I am reading about the university'.

      Correct Answer: ich lese über die Universität, ich lese ueber die Universität, ich lese über die Universitaet

      4 Questions

      Q1.
      Which word is a synonym for 'billig'?

      bekannt
      Correct answer: günstig
      lecker
      schnell
      teuer

      Q2.
      'Herr Murrisch, __________ Kuchen möchten Sie?'. Choose the correct determiner.

      welcher
      welche
      welches
      Correct answer: welchen

      Q3.
      Order the words to say: 'Would you like to visit this part of town and this shop?'

      1 - möchten
      2 - Sie
      3 - diesen Stadtteil
      4 - und
      5 - diesen Laden
      6 - besuchen
      7 - ?

      Q4.
      Write in German: 'I would like to buy a present'.

      Correct Answer: ich möchte ein Geschenk kaufen

      To help you plan your 9 German lesson on: What I would like: 'möcht-' in one- and two-verb structures, download all teaching resources for free and adapt to suit your pupils' needs...