Choose exam board for KS4 Computer Science (GCSE)
Choose exam board for KS4 English
Choose exam board for KS4 French
Choose exam board for KS4 Geography
Choose exam board for KS4 German
Choose exam board for KS4 History
Choose tier for KS4 Maths
Choose exam board for KS4 Music
Choose exam board for KS4 Physical education (GCSE)
Choose exam board for KS4 Religious education (GCSE)
Choose exam board for KS4 Spanish

      Interview with a musician: present tense weak verbs, yes/no questions

      Lesson details

      Learning outcome

      I can ask and answer questions in the present tense in the context of an interview with a musician.

      Vocabulary and transcripts for this lessons

      Key learning points

      1. Cognates are pronounced in German with different syllable stress from their English equivalents.
      2. For present tense weak (regular) verbs, add -e, -st, -t to the stem for singular persons.
      3. For present tense verbs, the 'wir' (we), 'Sie' (formal you) and 'sie' (they) forms are the same as the infinitive.
      4. German has one present tense, with two English translations, simple or continuous present - I do or I am doing.
      5. The German inversion question 'Spielst du?' can translate as either 'Do you play' or 'Are you playing?'.

      Keywords

      • Syllable stress - pronouncing one syllable more heavily than other syllables in a word

      • Stem - part of the verb that appears in all forms, created by removing the ending of the infinitive

      • Inversion question - when the subject pronoun and the verb switch place to form a yes/no or closed question

      Common misconception

      German has two ways to formulate present tense questions - just like in English; e.g., 'Do you do play guitar?'; 'Are you playing guitar?'.

      German just has one present tense; this means that the question 'Spielst du Gitarre?' means 'Do you play guitar?' and 'Are you playing guitar?'. The context and/or the temporal adverb (on Tuesdays, today) help us to use the correct translation.

      Teacher tip

      The German youth music scene is an appealing theme. Teachers may want to direct students to find out more about one of the competitions features in this lesson (Deutschland sucht den Superstart, SchoolJam).

      Licence

      This content is © Oak National Academy Limited (2026), licensed on Open Government Licence version 3.0
      except where otherwise stated. See Oak's terms & conditions
      (Collection 2).

      Lesson video

      Loading...

      Some of our videos, including non-English language videos, do not have captions.

      Prior knowledge starter quiz

      6 Questions

      Q1.
      Match the German words to their correct English meanings.

      Correct Answer:Ziel (nt),goal, destination

      goal, destination

      Correct Answer:verstehen,to understand, understadning

      to understand, understadning

      Correct Answer:benutzen,to use, using

      to use, using

      Correct Answer:zusammen,together

      together

      Correct Answer:dort,there

      there

      Correct Answer:heute,today

      today

      Q2.
      What is the stem of the verb 'spielen'?

      Correct Answer: spiel

      Q3.
      Which sentence uses the correct form of 'machen' for 'we'?

      Wir macht Hausaufgaben.
      Wir mache Hausaufgaben.
      Correct answer: Wir machen Hausaufgaben.
      Wir machst Hausaufgaben.

      Q4.
      Put the words below in the correct order to ask 'What do you write?'.

      1 - was
      2 - schreibst
      3 - du

      Q5.
      Complete the following sentence using the correct form of the verb 'kommen' (to come): 'Er nach Hause.'

      Correct Answer: kommt

      Q6.
      Match each German adverb to its English meaning.

      Correct Answer:jetzt,now

      now

      Correct Answer:achon,already

      already

      Correct Answer:zusammen,together

      together

      Correct Answer:nie,never

      never

      Correct Answer:normalerweise,normally

      normally

      Correct Answer:oft,often

      often

      5 Questions

      Q1.
      Match each pronoun to the correct present tense form of the verb 'verdienen' (to earn).

      Correct Answer:ich,verdiene

      verdiene

      Correct Answer:du,verdienst

      verdienst

      Correct Answer:er/ sie/es/man,verdient

      verdient

      Correct Answer:wir/ Sie,verdienen

      verdienen

      Q2.
      What does 'Spielst du Gitarre?' mean in English?

      Did you play the guitar?
      Correct answer: Are you playing the guitar?
      Correct answer: Do you play the guitar?
      Does he play the guitar?

      Q3.
      What is the stem of the verb 'erzählen' (to tell)?

      Correct Answer: erzähl

      Q4.
      Put the words below in the correct order to ask 'Are you using the phone?'.

      1 - benutzt
      2 - du
      3 - das
      4 - Handy

      Q5.
      Which of these is true about present tense questions in German?

      German uses 'Do you …?' and 'Are you …?', just like in English.
      German has two present tenses and two question forms.
      Correct answer: German has one present tense which can mean both 'Do you …?' and 'Are you …?'.

      To help you plan your 9 German lesson on: Interview with a musician: present tense weak verbs, yes/no questions, download all teaching resources for free and adapt to suit your pupils' needs...