Choose exam board for KS4 Computer Science (GCSE)
Choose exam board for KS4 English
Choose exam board for KS4 French
Choose exam board for KS4 Geography
Choose exam board for KS4 German
Choose exam board for KS4 History
Choose tier for KS4 Maths
Choose exam board for KS4 Music
Choose exam board for KS4 Physical education (GCSE)
Choose exam board for KS4 Religious education (GCSE)
Choose exam board for KS4 Spanish

      A new neighbourhood: accusative and dative prepositions

      Lesson details

      Learning outcome

      I can use different prepositions to understand and say exactly where things are in my neighbourhood.

      Vocabulary and transcripts for this lessons

      Key learning points

      1. German [w] sounds like English [v]; German [v] sounds like English [f].
      2. In German words of foreign origin, [v] usually sounds like English [v].
      3. Some German adverbs are adjective + (er)weise, where English adverbs are adjectives + ly, e.g. normalerweise - normally.
      4. The dative case is always used after the prepositions 'aus', 'bei', 'mit', 'nach', 'seit', 'von', and 'zu'.
      5. After 'in, an, auf, vor, neben, hinter', dative is used when talking about location in, but accusative for movement to.

      Keywords

      • Preposition - word that is used before a noun, a noun phrase, or a pronoun, connecting it to another word

      • Dative - case used for the indirect object in a sentence and after a dative verb or preposition

      Common misconception

      German [v] is always pronounced like English [f].

      In many words, German [v] sounds like English [f]. However, in German words of foreign origin, [v] usually sounds the same as English [v], e.g., 'Universität', 'November', 'Aktivität'.

      Teacher tip

      Berlin features in this lesson and is also the focus for several lessons in Unit 4. Other German-speaking areas that feature strongly in the Y8 resources are der Bodensee (Unit 1), der Schwarzwald (Unit 5), Wien (Unit 6), Salzburg (Unit 9), Innsbruck (Unit 10), and Sylt, Ostsee (Unit 16).

      Licence

      This content is © Oak National Academy Limited (2026), licensed on Open Government Licence version 3.0
      except where otherwise stated. See Oak's terms & conditions
      (Collection 2).

      Lesson video

      Loading...

      Some of our videos, including non-English language videos, do not have captions.

      Prior knowledge starter quiz

      6 Questions

      Q1.
      Which adjective is the opposite of 'dunkel'?

      schnell
      einfach
      Correct answer: hell
      jung
      reich

      Q2.
      Match the German and English.

      Correct Answer:stehen,to stand, standing

      to stand, standing

      Correct Answer:kosten,to cost, costing

      to cost, costing

      Correct Answer:lachen,to laugh, laughing

      to laugh, laughing

      Correct Answer:teilen,to share, sharing

      to share, sharing

      Correct Answer:verstecken,to hide, hiding

      to hide, hiding

      Correct Answer:versuchen,to try, trying

      to try, trying

      Q3.
      Match the German and English.

      Correct Answer:Fehler (m),mistake

      mistake

      Correct Answer:Gefühl (nt),feeling

      feeling

      Correct Answer:Glas (nt),glass

      glass

      Correct Answer:Kosten (pl),cost(s)

      cost(s)

      Correct Answer:Stunde (f),hour

      hour

      Correct Answer:Uhr (f),clock, watch, o'clock

      clock, watch, o'clock

      Q4.
      Order the words to say: 'an old dress with a tight skirt'.

      1 - ein
      2 - altes
      3 - Kleid
      4 - mit
      5 - einem
      6 - engen
      7 - Rock

      Q5.
      Write in English: 'wir haben ein Foto gemacht'.

      Correct Answer: we took a photo, we have taken a photo, we've taken a photo

      Q6.
      Write in German: 'Where is the new museum?'.

      Correct Answer: wo ist das neue Museum

      4 Questions

      Q1.
      Which preposition can take both the accusative and dative cases?

      aus
      Correct answer: auf
      bei
      von
      zu

      Q2.
      In which of these words does the German [v] sound like the English [v]?

      Correct answer: Aktivität
      Correct answer: November
      Correct answer: Universität
      verstecken
      Vogel

      Q3.
      The adjective 'komisch' means 'strange'. Write the adverb 'strangely' in German.

      Correct Answer: komischerweise

      Q4.
      Write in German: 'I am standing behind the tree'.

      Correct Answer: ich stehe hinter dem Baum

      To help you plan your 8 German lesson on: A new neighbourhood: accusative and dative prepositions, download all teaching resources for free and adapt to suit your pupils' needs...