Choose exam board for KS4 Computer Science (GCSE)
Choose exam board for KS4 English
Choose exam board for KS4 French
Choose exam board for KS4 Geography
Choose exam board for KS4 German
Choose exam board for KS4 History
Choose tier for KS4 Maths
Choose exam board for KS4 Music
Choose exam board for KS4 Physical education (GCSE)
Choose exam board for KS4 Religious education (GCSE)
Choose exam board for KS4 Spanish

      School subjects: 'mögen' singular persons, object pronoun plural 'sie'

      Lesson details

      Learning outcome

      I can talk about things I, you or another person like or don't like using the verb 'mögen' and object pronouns for 'it' and 'them'.

      Vocabulary and transcripts for this lessons

      Key learning points

      1. [sch] is pronounced like the English 'sh'.
      2. [sp] always starts with the English sound 'sh' before the 'p'.
      3. 1st and 3rd person singular forms of the verb 'mögen' are identical - 'ich mag' and 'er/sie/es mag'.
      4. To say 'them' in German, use the plural object pronoun 'sie' for all genders.
      5. To say you don't like something, add 'nicht' at the end of the statement.

      Keywords

      • [sch] - pronounced as in 'schreiben'

      • [sp] - pronounced as in 'spielen'

      • Mögen - an irregular verb meaning 'to like, liking'

      • Sie - plural object pronoun meaning 'them'

      • Nicht - word used to negate a statement, as in 'ich mag Fußball nicht'

      Common misconception

      'Sie’ always means ‘she’.

      To say 'them' in German, use the plural object pronoun 'sie' for all genders.

      Teacher tip

      Offer a fun challenge by encouraging students to say the tongue twisters at an increasing pace.

      Licence

      This content is © Oak National Academy Limited (2026), licensed on Open Government Licence version 3.0
      except where otherwise stated. See Oak's terms & conditions
      (Collection 2).

      Lesson video

      Loading...

      Some of our videos, including non-English language videos, do not have captions.

      Prior knowledge starter quiz

      6 Questions

      Q1.
      How is [sp] pronounced?

      like the English ‘sh’
      Correct answer: with the English sound 'sh' before the ‘p’
      like the English sound 'z' before the 'p'

      Q2.
      Match the German vocabulary below to the correct English translations.

      Correct Answer:ich mag,I like
      Correct Answer:du magst,you like
      Correct Answer:mögen,to like, liking
      Correct Answer:ich wünsche mir,I wish for
      Correct Answer:spät,late
      Correct Answer:früh,early

      Q3.
      Match the German words below to the correct English translations.

      Correct Answer:Was?,What?
      Correct Answer:Wie?,How?
      Correct Answer:kein,not a/an
      Correct Answer:ein,a/an
      Correct Answer:der,the
      Correct Answer:Wo?,Where?

      Q4.
      Which phrase means 'there is/there are'?

      sie sind
      es ist
      Correct answer: es gibt
      es hat

      Q5.
      Translate the following sentence into German: 'Do you like maths?'

      Correct Answer: Magst du Mathe?, Magst du Mathematik?

      Q6.
      Match the object pronouns with the noun they can replace.

      Correct Answer:ihn,Lehrer (m)
      Correct Answer:es,Haus (nt)
      Correct Answer:sie,Freundin (f)

      6 Questions

      Q1.
      Match up the German words below to the correct English translations.

      Correct Answer:Mathematik (f),maths
      Correct Answer:Kunst (f),art
      Correct Answer:Fach (nt),school subject
      Correct Answer:Fremdsprache (f),foreign language
      Correct Answer:Deutsch (nt),German
      Correct Answer:Unterricht (m),lesson

      Q2.
      Which noun could the plural object pronoun 'sie' refer to?

      Correct answer: die Farben
      das Tier
      die Schule
      Correct answer: die Naturwissenschaften

      Q3.
      Complete the sentence using the correct form of 'mögen': 'Mia Kunst.'

      Correct Answer: mag

      Q4.
      Which word contains both [sch] and [sp]?

      schlecht
      Correct answer: Spanisch (nt)
      Fremdsprachen (fpl)
      Spaß (m)
      Schule (f)

      Q5.
      Where is 'nicht' usually placed to negate a statement?

      before the noun
      before the subject
      Correct answer: at the end of the statement

      Q6.
      Translate the following sentence into German: 'I do not like it.'. Use a neuter object pronoun.

      Correct Answer: Ich mag es nicht., Ich mag es nicht

      To help you plan your 7 German lesson on: School subjects: 'mögen' singular persons, object pronoun plural 'sie', download all teaching resources for free and adapt to suit your pupils' needs...