Choose exam board for KS4 Computer Science (GCSE)
Choose exam board for KS4 English
Choose exam board for KS4 French
Choose exam board for KS4 Geography
Choose exam board for KS4 German
Choose exam board for KS4 History
Choose tier for KS4 Maths
Choose exam board for KS4 Music
Choose exam board for KS4 Physical education (GCSE)
Choose exam board for KS4 Religious education (GCSE)
Choose exam board for KS4 Spanish

      What makes us happy? Authentic texts, relative pronouns and comparatives

      Lesson details

      Learning outcome

      I can apply the full extent of my linguistic knowledge to help me understand authentic texts about happiness.

      Vocabulary and transcripts for this lessons

      Key learning points

      1. By regularly revisiting a range of vocabulary, you will be better prepared to understand authentic texts.
      2. Add –er to an adjective or adverb to form the comparative. Some comparatives are irregular, such as 'gut' - 'besser'.
      3. Relative clauses add information about the noun in a main clause, without starting another sentence.
      4. Relative clauses start with a relative pronoun. Use the definite article that matches the noun in the main clause.
      5. 'Wenn' (if, when[ever]) is a conjunction that triggers word order three, sending the verb to the end of the statement.

      Keywords

      • Comparative - a form of adjective or adverb used to compare people, things or ideas

      • Relative clause - adds information about the noun in the main clause

      • Wenn - conjunction meaning 'if, when(ever)'

      • Word order three (WO3) - after certain conjunctions, the verb is sent to the end of the sentence or clause

      Common misconception

      Words which look the same in English and German will have the same meaning.

      There are many false friends in German. These are words that look exactly the same but do not have the same meaning: for example, 'bald' means 'soon'.

      Teacher tip

      Encourage students to make flashcards of false friends.

      Licence

      This content is © Oak National Academy Limited (2025), licensed on Open Government Licence version 3.0
      except where otherwise stated. See Oak's terms & conditions
      (Collection 2).

      Lesson video

      Loading...

      Some of our videos, including non-English language videos, do not have captions.

      Prior knowledge starter quiz

      6 Questions

      Q1.
      Which word means 'between'?

      draußen
      links
      über
      unter
      Correct answer: zwischen

      Q2.
      Match the German and English.

      Correct Answer:Welt (f),world

      world

      Correct Answer:Dach (nt),roof

      roof

      Correct Answer:Ecke (f),corner

      corner

      Correct Answer:Keller (m),cellar

      cellar

      Correct Answer:Licht (nt),light

      light

      Correct Answer:Stimmung (f),atmosphere

      atmosphere

      Q3.
      Match the German and English.

      Correct Answer:beschließen,to decide, deciding

      to decide, deciding

      Correct Answer:melden,to register, report

      to register, report

      Correct Answer:sich freuen,to be happy

      to be happy

      Correct Answer:sich fühlen,to feel, feeling

      to feel, feeling

      Correct Answer:unterhalten,to entertain, entertaining

      to entertain, entertaining

      Correct Answer:wissen,to know, knowing

      to know, knowing

      Q4.
      Order the words to say: 'We invite you to our party'.

      1 - wir
      2 - laden
      3 - euch
      4 - zu
      5 - unserer
      6 - Party
      7 - ein

      Q5.
      Write in English: 'Was ist eine typische Tradition?'

      Correct Answer: what is a typical tradition, what's a typical tradition

      Q6.
      Write in German: 'there is an enormous festival'.

      Correct Answer: es gibt ein riesiges Fest

      4 Questions

      Q1.
      Which noun is not a false friend?

      der Chef
      der Gang
      Correct answer: das Hotel
      die Hose
      die Wand

      Q2.
      Order the words to say: 'I am happy when she plays music.'

      1 - ich
      2 - bin
      3 - glücklich
      4 - wenn
      5 - sie
      6 - Musik
      7 - spielt

      Q3.
      Write in German: 'the relationship is stronger'.

      Correct Answer: die Beziehung ist stärker, die Beziehung ist staerker

      Q4.
      Write in German: 'a religion which is important'.

      Correct Answer: eine Religion, die wichtig ist

      To help you plan your 9 German lesson on: What makes us happy? Authentic texts, relative pronouns and comparatives, download all teaching resources for free and adapt to suit your pupils' needs...