Choose exam board for KS4 Computer Science (GCSE)
Choose exam board for KS4 English
Choose exam board for KS4 French
Choose exam board for KS4 Geography
Choose exam board for KS4 German
Choose exam board for KS4 History
Choose tier for KS4 Maths
Choose exam board for KS4 Music
Choose exam board for KS4 Physical education (GCSE)
Choose exam board for KS4 Religious education (GCSE)
Choose exam board for KS4 Spanish

      Explain likes and dislikes: 'weil' vs 'denn', word order after 'weil'

      Lesson details

      Learning outcome

      I can explain what I like and don't like, giving reasons using the correct word order with 'denn' and 'weil'.

      Vocabulary and transcripts for this lessons

      Key learning points

      1. 'Weil' and 'denn' both mean 'because'. Both are conjunctions and connect clauses or sentences.
      2. In German there is always a comma before 'weil' or 'denn'.
      3. 'Denn' is followed by word order 1 (WO1), subject-verb word order.
      4. 'Weil' is followed by word order 3 (WO3), where the verb goes to the end of the sentence.
      5. Use 'weil' and 'denn' to give reasons for likes and dislikes.

      Keywords

      • Conjunction - word that connects ideas between clauses in a sentence

      • Denn - conjunction meaning 'because', after which word order 1 (WO1) follows

      • Weil - conjunction meaning 'because', after which word order 3 (WO3) follows

      • Word order 3 (WO3) - after certain conjunctions, the verb is sent to the end of the sentence or clause

      Common misconception

      To give a reason in German, we use 'denn' or 'weil' and subject-verb word order, as in English.

      'Denn' and 'weil' both mean 'because'. After 'denn' we use subject-verb word order (word order 1) but after 'weil' the verb goes to the end of the clause (word order 3).

      Teacher tip

      Teachers may find it helpful to include short starter activities, e.g., using mini whiteboards, to practise giving reasons with 'denn' and 'weil', as part of vocabulary revisiting activities. Using 'weil' and 'denn' as a contrasting pair helps pupils gain fluency and confidence with word order 3.

      Licence

      This content is © Oak National Academy Limited (2026), licensed on Open Government Licence version 3.0
      except where otherwise stated. See Oak's terms & conditions
      (Collection 2).

      Lesson video

      Loading...

      Some of our videos, including non-English language videos, do not have captions.

      Prior knowledge starter quiz

      6 Questions

      Q1.
      Match the German and English.

      Correct Answer:Hunger (m),hunger

      hunger

      Correct Answer:Land (nt),country, countryside

      country, countryside

      Correct Answer:März (m),March

      March

      Correct Answer:Schmerz (m),pain

      pain

      Correct Answer:Schweiz (f),Switzerland

      Switzerland

      Correct Answer:Stunde (f),hour, lesson

      hour, lesson

      Q2.
      Match the German and English.

      Correct Answer:dauern,to last, lasting

      to last, lasting

      Correct Answer:erreichen,to reach, reaching

      to reach, reaching

      Correct Answer:fahren,to drive, ride, go (transport)

      to drive, ride, go (transport)

      Correct Answer:mögen,to like, liking

      to like, liking

      Correct Answer:schaffen,to manage, managing

      to manage, managing

      Correct Answer:suchen,to look for, looking for

      to look for, looking for

      Q3.
      Order the words to say: 'Did you find a lot of letters?'

      1 - Haben
      2 - Sie
      3 - viele
      4 - Briefe
      5 - gefunden
      6 - ?

      Q4.
      Order the words to say: 'I feel like visiting Vienna.'

      1 - ich
      2 - habe
      3 - Lust
      4 - ,
      5 - Wien
      6 - zu
      7 - besuchen

      Q5.
      Write in English: 'Es gibt oben ein Bad.'

      Correct Answer: There is a bathroom upstairs, Upstairs there is a bathroom, There is a bath upstairs, Upstairs there's a bathroom, There's a bathroom upstairs

      Q6.
      Write in German: 'The kitchen is downstairs.'

      Correct Answer: Die Küche ist unten, Die Kueche ist unten

      6 Questions

      Q1.
      ''Weil' and 'denn' both mean '__________'. Write the missing word.

      Correct Answer: because

      Q2.
      'Ich liebe Schottland, __________'. Which sentence endings are correct?

      denn es schön ist.
      Correct answer: weil es schön ist.
      Correct answer: denn es ist schön.
      weil es ist schön.

      Q3.
      Order the words to form a correct sentence.

      1 - ich
      2 - lerne
      3 - Mathe
      4 - , denn
      5 - es
      6 - ist
      7 - notwendig

      Q4.
      Order the words to form a correct sentence.

      1 - ich
      2 - trinke
      3 - Kaffee
      4 - , weil
      5 - er
      6 - lecker
      7 - ist

      Q5.
      Write in German: 'because it is wonderful'. Use 'denn'

      Correct Answer: denn es ist wunderbar, denn es ist wunderbar

      Q6.
      Write in German: 'because it is funny'. Use 'weil'.

      Correct Answer: weil es lustig ist, weil es lustig ist.

      To help you plan your 8 German lesson on: Explain likes and dislikes: 'weil' vs 'denn', word order after 'weil', download all teaching resources for free and adapt to suit your pupils' needs...