Choose exam board for KS4 Computer Science (GCSE)
Choose exam board for KS4 English
Choose exam board for KS4 French
Choose exam board for KS4 Geography
Choose exam board for KS4 German
Choose exam board for KS4 History
Choose tier for KS4 Maths
Choose exam board for KS4 Music
Choose exam board for KS4 Physical education (GCSE)
Choose exam board for KS4 Religious education (GCSE)
Choose exam board for KS4 Spanish

      Ab wann darf man wählen? Present and past modal verbs

      Lesson details

      Learning outcome

      I can use modal verbs in the present and the imperfect tense to discuss important issues and developments.

      Vocabulary and transcripts for this lessons

      Key learning points

      1. Modal verbs express necessity or possibility. Use them with a 2nd verb in the infinitive at the end of the sentence.
      2. 'Dürfen' refers to permission required from another person. 'Können' refers to the ability to do something.
      3. The stems of modal verbs are irregular, with vowel changes in most singular forms. 'Sollen' is the exception.
      4. Modal verbs are mostly used in the imperfect tense when they describe past events. Remove any umlauts in the imperfect.
      5. [w] sounds like 'Welt', [qu] is pronounced the same as [kw] and sounds like 'bequem', and [zw] sounds like 'zwanzig'.

      Keywords

      • Modal verb - verb of necessity or possibility ('must', 'can', 'want') used with a 2nd verb in the infinitive

      • Imperfect - single-word tense used most often for modal verbs when they describe past events; otherwise used mainly to narrate past events in writing

      Common misconception

      'Können' and 'dürfen' both mean 'can' in English.

      Whilst we often use 'can' to translate both verbs in English, they are different in meaning. 'Dürfen' refers to permission - 'may I/am I allowed to?'. 'Können' refers to the ability to do something - 'can I/am I able to?'.

      Teacher tip

      Teachers may find it useful to include short starter activities, e.g., using mini whiteboards, to revisit modal verb meanings and forms, to ensure longer term retention of the present and imperfect forms.

      Licence

      This content is © Oak National Academy Limited (2025), licensed on Open Government Licence version 3.0
      except where otherwise stated. See Oak's terms & conditions
      (Collection 2).

      Lesson video

      Loading...

      Some of our videos, including non-English language videos, do not have captions.

      Prior knowledge starter quiz

      6 Questions

      Q1.
      Which word means 'hardly'?

      Correct answer: kaum
      langfristig
      laut
      nur
      übrig

      Q2.
      'Die Stadt baut neue Wege für __________ Menschen.' Choose the correct adjective.

      behindert
      Correct answer: behinderte
      behinderter
      behindertes
      behinderten

      Q3.
      Match the German and English.

      Correct Answer:Behinderung (f),disability
      Correct Answer:Energie (f),energy
      Correct Answer:Meinung (f),opinion
      Correct Answer:Mehrheit (f),majority
      Correct Answer:Gesetz (nt),law
      Correct Answer:Rede (f),speech

      Q4.
      Match the German and English.

      Correct Answer:berichten,to report, reporting
      Correct Answer:brennen,to burn, burning
      Correct Answer:halten,to stop, hold, deliver
      Correct Answer:handeln,to trade, deal, act
      Correct Answer:reichen,to reach, be enough
      Correct Answer:lächeln,to smile, smiling

      Q5.
      Order the words to say: 'The competition takes place every year.'

      1 - der
      2 - Wettbewerb
      3 - findet
      4 - jährlich
      5 - statt

      Q6.
      Write in German: 'Recycling is important to me.'

      Correct Answer: das Recycling ist mir wichtig, Recycling ist mir wichtig, Recyceln ist mir wichtig, Das Recyceln ist mir wichtig

      4 Questions

      Q1.
      Match the words to the correct missing sounds.

      Correct Answer:__irtschaft,[w]
      Correct Answer:__elle,[qu]
      Correct Answer:__eifel,[zw]

      Q2.
      Match the German and English.

      Correct Answer:ich durfte,I was allowed to
      Correct Answer:ich konnte,I was able to
      Correct Answer:ich sollte,I ought to
      Correct Answer:ich möchte,I would like (to)
      Correct Answer:ich wollte,I wanted to
      Correct Answer:ich musste,I had to

      Q3.
      Order the words to say: 'At that time, women were not allowed to vote.'

      1 - damals
      2 - durften
      3 - Frauen
      4 - nicht
      5 - wählen

      Q4.
      Write in German: 'you wanted to go out'.

      Correct Answer: du wolltest ausgehen

      To help you plan your 11 German lesson on: Ab wann darf man wählen? Present and past modal verbs, download all teaching resources for free and adapt to suit your pupils' needs...