Choose exam board for KS4 Computer Science (GCSE)
Choose exam board for KS4 English
Choose exam board for KS4 French
Choose exam board for KS4 Geography
Choose exam board for KS4 German
Choose exam board for KS4 History
Choose tier for KS4 Maths
Choose exam board for KS4 Music
Choose exam board for KS4 Physical education (GCSE)
Choose exam board for KS4 Religious education (GCSE)
Choose exam board for KS4 Spanish

      Gesund bleiben: compound nouns, word patterns, role-play (AQA)

      Lesson details

      Learning outcome

      I can apply word patterns and recognise compound nouns, and take part in a role-play related to health and fitness.

      Vocabulary and transcripts for this lessons

      Key learning points

      1. Combine two or more words to create a compound noun. Add 'Lieblings' to mean 'favourite' and 'Haupt' to mean 'main'.
      2. Add the prefix 'un' to an adjective to mean 'un' or 'im' in English, e.g., 'unmöglich' - 'impossible'.
      3. To form ordinal numbers, add the suffix -te for numbers 1-19 and -ste for 20+.
      4. Add the suffix 's' and remove the capital letter for days and times of day to change them from nouns into adverbs.
      5. When performing a role-play, answers should be a short phrase or sentence. Do not add unnecessary detail.

      Keywords

      • Compound noun - one noun created from two or more words

      • Prefix - a letter or group of letters added to the beginning of a word to change its meaning or how it is used

      • Suffix - a letter or group of letters added to the end of a word to change its meaning or how it is used

      Common misconception

      I should include as much detail as possible in role-play answers.

      When taking part in a role-play, answers should contain one verb and be concise. Do not add unnecessary detail.

      Teacher tip

      There are two versions of the role-play in Learning Cycle 3. Option 1 is for Higher students and Option 2 is for Foundation students.

      Licence

      This content is © Oak National Academy Limited (2025), licensed on Open Government Licence version 3.0
      except where otherwise stated. See Oak's terms & conditions
      (Collection 2).

      Lesson video

      Loading...

      Some of our videos, including non-English language videos, do not have captions.

      Prior knowledge starter quiz

      6 Questions

      Q1.
      Match each German noun to its English meaning.

      Correct Answer:Ei (nt),egg

      egg

      Correct Answer:Fleisch (nt),meat

      meat

      Correct Answer:Gemüse (nt),vegetables

      vegetables

      Correct Answer:Kuchen (m),cake

      cake

      Correct Answer:Kaffee (m),coffee

      coffee

      Correct Answer:Brot (nt),bread

      bread

      Q2.
      Match each German adjective to its English meaning.

      Correct Answer:sportlich,sporty

      sporty

      Correct Answer:lecker,delicious

      delicious

      Correct Answer:gesund,healthy

      healthy

      Correct Answer:dick,fat

      fat

      Correct Answer:freundlich,friendly

      friendly

      Correct Answer:krank,ill

      ill

      Q3.
      Put the words below in the correct order to form the question 'How often do you eat fruit?'.

      1 - wie
      2 - oft
      3 - isst
      4 - du
      5 - Obst

      Q4.
      What is the correct translation for 'How much does that cost?'

      Wie oft kostet das?
      Correct answer: Wie viel kostet das?
      Warum kostet das?
      Wer kostet das?

      Q5.
      Match the compound nouns to their meanings.

      Correct Answer:Fitness-Studio (nt),fitness studio

      fitness studio

      Correct Answer:Lieblingsessen (nt),favourite food

      favourite food

      Correct Answer:Fußballspiel (nt),football match

      football match

      Correct Answer:Fastfood (nt),fast food

      fast food

      Correct Answer:Gesundheitsplan (m),health plan

      health plan

      Q6.
      Translate into English: 'Ich will abnehmen.'

      Correct Answer: I want to lose weight

      6 Questions

      Q1.
      Which prefix would you add to say that something is your favourite?

      Haupt-
      Correct answer: Lieblings-
      un-
      auf-

      Q2.
      Which of these makes the most sense as a compound noun?

      Brotcola
      Correct answer: Lieblingsrestaurant
      Hauptgesund

      Q3.
      Put the words below in order to form a correct German sentence. Start with 'ich'.

      1 - ich
      2 - gehe
      3 - abends
      4 - manchmal
      5 - joggen

      Q4.
      Write in German: 'the first participant is good'.

      Correct Answer: der erste Teilnehmer ist gut

      Q5.
      What is the opposite of 'möglich'?

      Correct Answer: unmöglich

      Q6.
      You are asked 'Was möchten Sie essen?' (What would you like to eat?). Choose the most appropriate answer for a role-play.

      Käse.
      Ich möchte heute Käse essen, weil das mein Lieblingsessen ist.
      Correct answer: Ich möchte Käse essen.
      Es ist drei Uhr.

      To help you plan your 11 German lesson on: Gesund bleiben: compound nouns, word patterns, role-play (AQA), download all teaching resources for free and adapt to suit your pupils' needs...