Choose exam board for KS4 Computer Science (GCSE)
Choose exam board for KS4 English
Choose exam board for KS4 French
Choose exam board for KS4 Geography
Choose exam board for KS4 German
Choose exam board for KS4 History
Choose tier for KS4 Maths
Choose exam board for KS4 Music
Choose exam board for KS4 Physical education (GCSE)
Choose exam board for KS4 Religious education (GCSE)
Choose exam board for KS4 Spanish

      Junge Pflegende: accusative and dative reflexive pronouns, 'welch-'

      Lesson details

      Learning outcome

      I can use accusative and dative reflexive verbs to talk about caring for myself and others.

      Vocabulary and transcripts for this lessons

      Key learning points

      1. Most reflexive verbs use accusative reflexive pronouns: 'mich', 'dich', 'sich', 'uns', 'euch', 'sich'.
      2. If sentences already have an accusative object, the reflexive pronoun must be in the dative.
      3. The dative reflexive pronouns are 'mir', 'dir', 'sich', 'uns', 'euch', 'sich'.
      4. The ending of 'welch-' depends on the gender and case of the noun that follows. It follows the same pattern as 'dies-'.

      Keywords

      • Reflexive pronoun - used to indicate doing something to yourself, words like ‘myself’ and ‘yourself’

      • Dative - case used for the indirect object in a sentence and after a dative verb or preposition

      • Welch- - determiner meaning ‘which’ that changes according to gender and case

      Common misconception

      We always use accusative reflexive pronouns ('mich', 'dich', etc.) with reflexive verbs.

      If there is already an accusative object in the sentence, we use dative reflexive pronouns ('mir', 'dir', etc.) instead, e.g., 'Ich wasche mir die Hände'.

      Teacher tip

      Dative reflexive pronouns, covered in Learning Cycle 2, are Higher-only grammar.

      Licence

      This content is © Oak National Academy Limited (2026), licensed on Open Government Licence version 3.0
      except where otherwise stated. See Oak's terms & conditions
      (Collection 2).

      Lesson video

      Loading...

      Some of our videos, including non-English language videos, do not have captions.

      Prior knowledge starter quiz

      6 Questions

      Q1.
      Match the comparatives and superlatives to their English meanings.

      Correct Answer:am besten,(the) best
      Correct Answer:am höchsten,(the) highest
      Correct Answer:am liebsten,(the) most preferred, most preferably
      Correct Answer:am meisten,(the) most
      Correct Answer:am nächsten,(the) next, nearest
      Correct Answer:höher,higher

      Q2.
      Match the adjectives and adverbs to their English meanings.

      Correct Answer:leise,quiet, soft, quietly, softly
      Correct Answer:weiter,further
      Correct Answer:wert,worthy, worthy of
      Correct Answer:verschieden,different, diverse
      Correct Answer:international,international, internationally
      Correct Answer:sicher,safe, secure, certain, certainly

      Q3.
      Match the subject pronouns to their accusative reflexive pronouns.

      Correct Answer:ich,mich
      Correct Answer:du,dich
      Correct Answer:er, sie, es,sich
      Correct Answer:wir,uns
      Correct Answer:ihr,euch

      Q4.
      Translate the following sentence into German: 'I get dressed.'

      Correct Answer: Ich ziehe mich an.

      Q5.
      Which of these verbs could be reciprocal actions?

      Ich entscheide mich für dieses Buch.
      Correct answer: Wir entschuldigen uns.
      Correct answer: Sie streiten sich.
      Correct answer: Wir unterhalten uns.
      Interessierst du dich für Geschichte?

      Q6.
      Translate the following sentence into German: 'They apologise to each other.'

      Correct Answer: Sie entschuldigen sich.

      6 Questions

      Q1.
      Match the reflexive verbs to their English translations.

      Correct Answer:sich entschuldigen,to apologise, apologising
      Correct Answer:sich stellen,to place oneself, stand
      Correct Answer:sich anziehen,to get dressed, getting dressed
      Correct Answer:sich (dative + noun) anziehen,to put on (+ noun), putting on
      Correct Answer:sich beschweren,to complain, complaining
      Correct Answer:sich (dative) denken,to imagine, imagining

      Q2.
      Which verb could be used to fill in the gap in the following sentence? 'Ich für die Geschichte.'

      frage mich
      Correct answer: interessiere mich
      nenne
      entschuldige
      unterhalte mich

      Q3.
      Match the subject pronouns to their dative reflexive pronouns.

      Correct Answer:ich,mir
      Correct Answer:du,dir
      Correct Answer:er, sie, es,sich
      Correct Answer:wir,uns
      Correct Answer:ihr,euch

      Q4.
      Translate the following sentence into German: 'I put on a skirt.'

      Correct Answer: Ich ziehe mir einen Rock an.

      Q5.
      What case is 'welch-' in the following sentence? 'Welche Hauptstadt besuchst du?'

      nominative
      Correct answer: accusative
      dative

      Q6.
      Translate the following sentence into German: 'Which country does she come from?'

      Correct Answer: Aus welchem Land kommt sie?

      To help you plan your 10 German lesson on: Junge Pflegende: accusative and dative reflexive pronouns, 'welch-', download all teaching resources for free and adapt to suit your pupils' needs...