Choose exam board for KS4 Computer Science (GCSE)
Choose exam board for KS4 English
Choose exam board for KS4 French
Choose exam board for KS4 Geography
Choose exam board for KS4 German
Choose exam board for KS4 History
Choose tier for KS4 Maths
Choose exam board for KS4 Music
Choose exam board for KS4 Physical education (GCSE)
Choose exam board for KS4 Religious education (GCSE)
Choose exam board for KS4 Spanish

      Was möchtest du? Present and conditional 'mögen'

      Lesson details

      Learning outcome

      I can use 'mögen' and 'möcht-' to talk about what I like and would like in the context of shopping.

      Vocabulary and transcripts for this lessons

      Key learning points

      1. To talk about what you like in the present tense, use the irregular verb 'mögen'.
      2. The forms of 'mögen' are: 'ich mag', 'du magst', 'er, sie, es mag', 'wir mögen', 'ihr mögt', 'Sie, sie mögen'.
      3. The conditional form of 'mögen' is 'möcht-' and this is used to talk about what you would like or would like to do.
      4. 'Möcht-' can be used without a second verb, to express what you would like: for example, in a café or when shopping.
      5. 'Möcht-' is also commonly used with a second verb in the infinitive to express future wishes.

      Keywords

      • Mögen - an irregular verb, meaning 'to like, liking'

      • Möcht- - the conditional form of the verb 'mögen', meaning 'would like'

      Common misconception

      The verb 'mögen' takes regular verb endings.

      The verb 'mögen' is irregular in the singular present tense forms, and the first and third person singular are identical: 'ich mag', 'er mag'.

      Teacher tip

      It would be helpful to remind students that 'ich möchte' is a very useful expression to be used in a whole range of real life contexts and also in many GCSE role-play scenarios.

      Licence

      This content is © Oak National Academy Limited (2025), licensed on Open Government Licence version 3.0
      except where otherwise stated. See Oak's terms & conditions
      (Collection 2).

      Lesson video

      Loading...

      Some of our videos, including non-English language videos, do not have captions.

      Prior knowledge starter quiz

      6 Questions

      Q1.
      Which word means 'from there' or 'therefore'?

      davon
      denn
      dagegen
      Correct answer: daher
      damals

      Q2.
      'Er hat keine Interesse Musik.'. Write the correct missing word.

      Correct Answer: an

      Q3.
      Match the German and English.

      Correct Answer:Firma (f),firm

      firm

      Correct Answer:Kleider (pl),clothes

      clothes

      Correct Answer:Meter,metre

      metre

      Correct Answer:Suche,search

      search

      Correct Answer:Stunde,hour, lesson

      hour, lesson

      Correct Answer:Unternehmen (nt),company

      company

      Q4.
      Order the words to say: 'I am really proud of my sister.'

      1 - ich
      2 - bin
      3 - echt
      4 - stolz
      5 - auf
      6 - meine
      7 - Schwester

      Q5.
      Write in English: 'Das rote Hemd is zu klein.'

      Correct Answer: The red shirt is too small

      Q6.
      Write in German: 'She is selling a skirt.'

      Correct Answer: Sie verkauft einen Rock

      4 Questions

      Q1.
      Match the pronouns and verbs.

      Correct Answer:ich, er, sie, es,mag

      mag

      Correct Answer:du,magst

      magst

      Correct Answer:wir, sie, Sie,mögen

      mögen

      Correct Answer:ihr,mögt

      mögt

      Q2.
      Order the words to say: 'She would like a hat and you would like a shirt.'

      1 - sie möchte
      2 - einen
      3 - Hut
      4 - und
      5 - Sie möchten
      6 - ein
      7 - Hemd

      Q3.
      Write in German: 'I would like a new camera.'

      Correct Answer: Ich möchte eine neue Kamera, Ich moechte eine neue Kamera

      Q4.
      Write in German: 'He would like to spend money.'

      Correct Answer: Er möchte Geld ausgeben, Er moechte Geld ausgeben.

      To help you plan your 10 German lesson on: Was möchtest du? Present and conditional 'mögen', download all teaching resources for free and adapt to suit your pupils' needs...