Switch to our new history teaching resources

Slide decks, worksheets, quizzes and lesson planning guidance designed for your classroom.

Lesson details

Key learning points

  1. In this lesson, we will learn all about the exciting life of Sir Ranulph Fiennes. He has been called the world's greatest living explorer! Ranulph is a British explorer who is attempting a new record-breaking challenge to raise money for charity. If he succeeds, he will become the first person to cross the North and South Poles and climb the highest mountain on each of the world's seven continents. He has 3 continents to go.

Licence

This content is made available by Oak National Academy Limited and its partners and licensed under Oak’s terms & conditions (Collection 1), except where otherwise stated.

Loading...

5 Questions

Q1.
1) Why did Endurance sink?
The ship had a huge hole in it.
Correct answer: The ship was crushed by the ice.
The ship was really old.
Q2.
2) What was Shackleton's ship called on his 3rd journey to the South Pole?
Correct answer: Endurance
Rapid
Speed
Q3.
3) What island did the 22 men live on while Shackleton went for help in Georgia?
Correct answer: Elephant Island
Giraffe Island
Zebra Island
Q4.
4) How many times did Shackleton try to reach the South Pole?
2 times
3 times
Correct answer: 4 times
Only once
Q5.
5) What did Shackleton and his team do when they abandoned their ship? Choose 2.
Correct answer: Built dog igloos
Called for help on their phone.
Correct answer: Went hunting for penguins and seals
Went swimming in the sea

4 Questions

Q1.
1) How old is Ranulph Fiennes?
66
Correct answer: 76
86
Q2.
2) Ranulph Fiennes is attempting to be the first person to climb the highest mountains on all seven continents. True or false?
False
Correct answer: True
Q3.
3) Ranulph Fiennes and his friend Mike Stroud were the first people to cross Antarctica unsupported. What does that mean?
Correct answer: They did not have any help.
They travelled alone.
Q4.
4) What did Ranulph Fiennes do 3 months after he had a heart attack?
Climbed seven mountains
Crossed the river nile
Correct answer: Ran 7 marathons in 7 days