Switch to our new history teaching resources

Slide decks, worksheets, quizzes and lesson planning guidance designed for your classroom.

Lesson details

Key learning points

  1. In this lesson, we will learn all about Valentina Tereshkova -the first woman to go into space! We will be listening to and drawing the story of her phenomenal life.

Licence

This content is made available by Oak National Academy Limited and its partners and licensed under Oak’s terms & conditions (Collection 1), except where otherwise stated.

Loading...

8 Questions

Q1.
1) Why did Neil Armstrong, Edwin Aldrin and Michael Collins need to be in quarantine after they arrived back from space?
They felt space sickness.
Correct answer: They may have bought back bacteria from space.
They needed time to rest.
They needed time to think about their amazing journey.
Q2.
1) Why did Neil Armstrong, Edwin Aldrin and Michael Collins need to be in quarantine after they arrived back from space?
They felt space sickness.
Correct answer: They may have bought back bacteria from space.
They needed time to rest.
They needed time to think about their amazing journey.
Q3.
2) What did Neil Armstrong say when the spacecraft landed on the moon?
Correct answer: "The Eagle has landed."
"The Hawk has landed."
"The Vulture has landed."
Q4.
2) What did Neil Armstrong say when the spacecraft landed on the moon?
Correct answer: "The Eagle has landed."
"The Hawk has landed."
"The Vulture has landed."
Q5.
3) Who flew into space with Neil Armstrong in Apollo 11? Choose 2 answers.
Charles Duke
Correct answer: Edwin Aldrin
Correct answer: Michael Collins
Pete Conrad
Q6.
3) Who flew into space with Neil Armstrong in Apollo 11? Choose 2 answers.
Charles Duke
Correct answer: Edwin Aldrin
Correct answer: Michael Collins
Pete Conrad
Q7.
4) What did Neil Armstrong say when he walked on the moon?
That's a step for man, huge leaps for mankind.
Correct answer: That’s one small step for man, one giant leap for mankind.
Today, we took a giant leap for mankind.
Q8.
4) What did Neil Armstrong say when he walked on the moon?
That's a step for man, huge leaps for mankind.
Correct answer: That’s one small step for man, one giant leap for mankind.
Today, we took a giant leap for mankind.

4 Questions

Q1.
1) How old was Valentina Tereshkova when she went into space?
25
Correct answer: 26
27
28
Q2.
2) How many women were considered for the spaceflight mission?
200
300
Correct answer: 400
500
Q3.
3) What was the mission called that Valentina Tereshkova was the pilot of?
Vostok 5
Correct answer: Vostok 6
Vostok 7
Q4.
4) Why did the Soviet space programme not want Valentina Tereshkova to return to space?
They wanted her to do other work.
They wanted her to rest.
Correct answer: They wanted to keep her safe and use her to publicise the Soviet space programme.