New
New
Year 1

Elizabeth II's public duties and service

I can describe some of the duties and responsibilities Elizabeth II held as queen.

New
New
Year 1

Elizabeth II's public duties and service

I can describe some of the duties and responsibilities Elizabeth II held as queen.

Lesson details

Key learning points

  1. As queen, Elizabeth II had many public duties and responsibilities and performed many public services.
  2. Elizabeth II was a symbol of unity and national identity; she attended special events and gave national messages.
  3. Elizabeth II was the Governor of the Church of England and the Armed Forces.
  4. Elizabeth II celebrated and recognised the achievements of people across the UK for the services they performed.

Common misconception

Pupils may be confused that the Archbishop of Canterbury is the leader of the Church of England.

Teach pupils that Elizabeth was symbolically the governor of the Church of England and the coronation emphasised this.

Keywords

  • Public - the public are the people that Elizabeth ruled over

  • Duties - duties are something that you must do

  • Responsibilities - responsibilities are something that you are expected to do; it is your job

  • Church of England - the Church of England is England's national church

  • Services - services are when someone does things that help other people

Pupils may draw a list of their duties and responsibilities and compare that to Elizabeth's.
Teacher tip

Licence

This content is © Oak National Academy Limited (2024), licensed on Open Government Licence version 3.0 except where otherwise stated. See Oak's terms & conditions (Collection 2).

Loading...

6 Questions

Q1.
Who is the Archbishop of Canterbury?
Correct answer: The leader of the Church of England
The maker of the Church of England
The King
Q2.
What is a symbol?
when an object means nothing
Correct answer: when an object also represents something
when something does not make sense
Q3.
Who rules the British colonies?
Correct Answer: The empire, The queen
Q4.
Match the roles to the important person.
Correct Answer:Queen Elizabeth,Governor of the Church of England

Governor of the Church of England

Correct Answer:Archbishop of Canterbury,Leader of the Church of England

Leader of the Church of England

Q5.
Elizabeth was the Queen of England, Wales, Scotland and Northern Ireland. These four countries together are called...
Correct Answer: The United Kingdom, the United Kingdom, the united kingdom , UK, uk
Q6.
What is an official visit?
when the king or queen go on a quiet holiday
when the king or queen stay at home
Correct answer: when the king or queen visit another country

6 Questions

Q1.
As queen, Elizabeth was a sign of...
unity
national identity
Correct answer: unity and national identity
Q2.
Who are the public?
Correct Answer: The people Elizabeth ruled , People that Elizabeth ruled, People of the United Kingdom
Q3.
Elizabeth was the governor and head of...
Correct answer: the Armed Forces
Schools
Correct answer: the Church of England
Q4.
What does 'duty' mean?
Correct answer: something that someone must do
something that someone is not allowed to do
something that someone can sometimes do
Q5.
What would Elizabeth do for the public every Christmas?
Correct Answer: A broadcast, broadcast, talk on the radio or TV, A radio or TV broadcast, a broadcast
Q6.
Match the meaning to the keyword.
Correct Answer:services,when someone does things that help other people

when someone does things that help other people

Correct Answer:Church of England ,England's national church

England's national church

Correct Answer:responsibilities ,something that you are expected to do

something that you are expected to do