Choose exam board for KS4 Computer Science (GCSE)
Choose exam board for KS4 English
Choose exam board for KS4 French
Choose exam board for KS4 Geography
Choose exam board for KS4 German
Choose exam board for KS4 History
Choose tier for KS4 Maths
Choose exam board for KS4 Music
Choose exam board for KS4 Physical education (GCSE)
Choose exam board for KS4 Religious education (GCSE)
Choose exam board for KS4 Spanish

      Paul Stephenson and the Bristol Bus Boycott

      Lesson details

      Learning outcome

      I can describe the reasons for, and events of, the Bristol Bus Boycott.

      Key learning points

      1. One big problem that black people faced in Bristol was finding good jobs.
      2. Even though there were not enough workers on the city's buses, people of colour were not allowed to work on them.
      3. This made Paul Stephenson very angry and so with four men from the Caribbean islands he decided to take action.
      4. They organised a boycott of the city's buses, supported by students, celebrities and politicians.
      5. After several months, the bus company agreed to allow people of colour to work on the buses.

      Keywords

      • Protest - a protest is when a lot of people come together to show others that they strongly dislike something

      • Boycott - a boycott is when people refuse to buy or use something as a protest

      • Politician - a politician is someone who works for the government

      Common misconception

      Some may think that the only people not allowed to work for the Bristol bus companies in 1963 were black people.

      The bus companies did not allow anyone who was not white to work for them.

      Teacher tip

      Students could make signs that could have been used during the protest in 1963.

      Content guidance

      Depiction or discussion of discriminatory behaviour

      Supervision

      Adult supervision recommended

      Licence

      This content is © Oak National Academy Limited (2025), licensed on Open Government Licence version 3.0
      except where otherwise stated. See Oak's terms & conditions
      (Collection 2).

      Lesson video

      Loading...

      Prior knowledge starter quiz

      6 Questions

      Q1.
      People in the RAF…

      drive trucks.
      sail boats.
      Correct answer: fly planes.

      Q2.
      A youth worker’s job is to work with and help people.

      Correct Answer: young

      Q3.
      When he was in the RAF, Paul started working with and helping young people.

      Correct answer: True
      False

      Q4.
      Paul Stephenson was the first black youth worker in...

      London
      Correct answer: Bristol
      Essex

      Q5.
      After the Second World War, people from all over were invited to live in Britain.

      America
      Correct answer: the world
      Australia

      Q6.
      Black people in Britain in the 1960s were treated…

      fairly
      Correct answer: unfairly

      6 Questions

      Q1.
      Bristol companies would not let people of colour work for them.

      train
      car
      Correct answer: bus

      Q2.
      Match the keyword to the correct definition.

      Correct Answer:protest ,when a lot of people come together to show they dislike something

      when a lot of people come together to show they dislike something

      Correct Answer:politician ,someone who works for the government

      someone who works for the government

      Correct Answer:boycott,when people refuse to buy or use something as a protest

      when people refuse to buy or use something as a protest

      Q3.
      Paul Stephenson joined up with four people from to organise a protest.

      Correct answer: the Caribbean
      the RAF
      France

      Q4.
      The protest was called the Bristol Boycott.

      Correct Answer: Bus, bus

      Q5.
      Select the people who joined in with the Bristol Bus Boycott.

      Correct answer: students
      bus drivers
      Correct answer: cricket players
      Correct answer: politicians

      Q6.
      The Bristol Bus Boycott lasted for...

      4 days
      Correct answer: 4 months
      4 years

      To help you plan your 2 history lesson on: Paul Stephenson and the Bristol Bus Boycott, download all teaching resources for free and adapt to suit your pupils' needs...