Lesson details

Key learning points

  1. In this lesson, we will learn about how Adolf Hitler ascended from fringe activist to Chancellor and Dictator of Germany. We'll learn about how the Nazi Party was formed, and what it believed.

Licence

This content is made available by Oak National Academy Limited and its partners and licensed under Oak’s terms & conditions (Collection 1), except where otherwise stated.

Loading...

7 Questions

Q1.
In total, approximately how many soldiers were killed or wounded in the First World War ?
4 million
Correct answer: 40 million
400 million
400,000
Q2.
World War 1 took place during which years?
1863-1864
1912-1918
Correct answer: 1914-1918
1914-1919
Q3.
Britain fought alongside which countries in the First World War. Select three answers.
Austria-Hungary
Correct answer: France
Germany
Correct answer: Russia
The Ottoman Empire
Correct answer: United States of America
Q4.
How much did Germany have to pay the equivalent of as reparations to the Allies?
1 million tons of gold
1,000 tons of gold
10,000 tons of gold
Correct answer: 100,000 tons of gold
Q5.
Which of these options best describes the main aim of David Lloyd-George?
League of Nations
Correct answer: Maintain trade
Weaken Germany
Q6.
Which of these options best describes the main aim of Georges Clemenceau?
League of Nations
Maintain trade
Correct answer: Weaken Germany
Q7.
Which of these options best describes the main aim of Woodrow Wilson?
Correct answer: League of Nations
Maintain trade
Weaken Germany

5 Questions

Q1.
How did America help Germany recover after the war?
The USA cancelled all of Germany’s reparation payments.
The USA provided Germany with food.
Correct answer: The USA provided Germany with loans.
The USA provided Germany with weapons
Q2.
What is the name given to the process of money becoming worthless?
Depression
Hyperdepression
Correct answer: Hyperinflation
Inflation
Q3.
What was the name of the British Prime Minister in 1918?
Correct answer: David Lloyd George
Georges Clemenceau
Wilhelm II
Woodrow Wilson
Q4.
Which group was excluded from Hitler’s ‘People’s Community’?
Aryans
Correct answer: Jewish people
Women
Q5.
In which year did the Nazi party gain 230 seats in the German parliament?
1919
1924
Correct answer: 1932
1939