Year 6

To write an essay about the First and Second World Wars (Part 1)

Year 6

To write an essay about the First and Second World Wars (Part 1)

Lesson details

Key learning points

  1. In this lesson, we will be starting to write an essay. This will give you the opportunity to review all of our learning so far and organise your knowledge into a long piece of writing, answering a big question about this fascinating and horrifying period of history.

Licence

This content is made available by Oak National Academy Limited and its partners and licensed under Oak’s terms & conditions (Collection 1), except where otherwise stated.

Loading...

5 Questions

Q1.
This is the Prime Minister of France at the end of the First World War. What is his name?
An image in a quiz
Charles De Gaulle
David Lloyd-George
Correct answer: Georges Clemenceau
Woodrow Wilson
Q2.
Which of these events was the earliest?
Britain declares war on Germany
Correct answer: Germany declares war of Russia
Germany invades Belgium
Q3.
Who unified Germany (Prussia) in 1871?
Adolf Hitler
Archduke Franz Ferdinand
Kaiser Wilhelm II
Correct answer: Otto Von Bismarck
Q4.
Which prime minister followed a policy of appeasement?
David Lloyd George
Georges Clemenceau
Correct answer: Neville Chamberlain
Q5.
The First World War lasted for
1 year
2 years
3 years
Correct answer: 4 years

7 Questions

Q1.
Germany was invited to the Paris Peace Conference.
Correct answer: False
True
Q2.
Who unified Germany in 1871?
Adolf Hitler
Archduke Franz Ferdinand
Kaiser Wilhelm II
Correct answer: Otto Von Bismarck
Q3.
The following events have been mixed up. Which event happened first?
Correct answer: Austria-Hungary deliver an ultimatum to Serbia
France declares war on Germany
Germany declares war on Russia
Russia mobilises their army
Q4.
The following events have been mixed up. Which event happened third?
Austria-Hungary deliver an ultimatum to Serbia
France declares war on Germany
Correct answer: Germany declares war on Russia
Russia mobilises their army
Q5.
The following events have been mixed up. Which event happened last?
Austria-Hungary deliver an ultimatum to Serbia
Correct answer: France declares war on Germany
Germany declares war on Russia
Russia mobilises their army
Q6.
Approximately how far could a Paris Gun fire an explosive shell?
8 miles
Correct answer: 80 miles
800 miles
800m
Q7.
When did the First World War end?
1871
1914
1917
Correct answer: 1918