Switch to our new history teaching resources

Slide decks, worksheets, quizzes and lesson planning guidance designed for your classroom.

Lesson details

Key learning points

  1. In this lesson, we will study the build up to the Second World War, including Hitler's foreign policy aims and the policy of appeasement.

Licence

This content is made available by Oak National Academy Limited and its partners and licensed under Oak’s terms & conditions (Collection 1), except where otherwise stated.

Loading...

5 Questions

Q1.
Under Hitler's rule in Nazi Germany, girls and women were encouraged to:
Correct answer: Cook and look after children.
Join the army.
Learn how to box.
Work on construction projects like the autobahn.
Q2.
As soon as Hitler became Chancellor of Germany in 1933 he: (Select three answers)
Correct answer: Began persecuting Jewish people.
Correct answer: Began removing political opponents.
Declared war on France.
Made a deal with Russia.
Correct answer: Named himself Führer.
Q3.
Kraft durch Freude translates roughly as what?
Hitler Youth
People's Community
Correct answer: Strength through Joy
The League of German Girls
Q4.
Evidence suggests that children enjoyed being members of the Hitler Youth.
False
Correct answer: True
Q5.
Which of these best describes the behaviour of Germany's economy after Hitler took over as leader in 1933?
It improved, despite the global economy not improving.
Correct answer: It improved, though the global economy was also improving.
It worsened, despite the the global economy improving.
It worsened, though the global economy also worsened.

6 Questions

Q1.
What were Hitler's main foreign policy aims? (Select two answers).
Correct answer: To expand Germany's territory, especially to the east.
To lead Germany forever.
To rebuild Germany's infrastructure and economy.
Correct answer: To unite all German speaking people.
Q2.
Appeasement is best described as:
Becoming allies with another nation to avoid war.
Delivering an ultimatum to a country acting aggressively.
Threatening an enemy to intimidate them.
Correct answer: Trying to avoid armed conflict through negotiation and compromise.
Q3.
Hitler believed that men and women had naturally different roles and so should do different jobs.
False
Correct answer: True
Q4.
Which of these events happened first?
'The Munich Agreement'
Hitler annexed Czechoslovakia.
Hitler invaded Poland.
Correct answer: Hitler sent troops into the Rhineland.
Q5.
Britain did not start rearmament until after the Second World War had begun.
Correct answer: False
True
Q6.
Britain finally declared war on Germany because.
France had already declared war on Germany.
Hitler annexed Austria-Hungary.
Correct answer: Hitler invaded Poland.
Russia already declared war on Germany.