Year 6

How were Roman beliefs similar to those of the Ancient Greeks?

In this lesson we will learn about how Roman beliefs were similar to those of the Ancient Greeks. We will begin by looking at how the Ancient Greeks influenced Roman religion. Finally, we will look at how the Ancient Greeks influenced Roman culture.

Year 6

How were Roman beliefs similar to those of the Ancient Greeks?

In this lesson we will learn about how Roman beliefs were similar to those of the Ancient Greeks. We will begin by looking at how the Ancient Greeks influenced Roman religion. Finally, we will look at how the Ancient Greeks influenced Roman culture.

Switch to our new history teaching resources

Slide decks, worksheets, quizzes and lesson planning guidance designed for your classroom.

Lesson details

Key learning points

  1. Similarities in beliefs - polytheistic, same gods
  2. The huge influence of Ancient Greece on Rome

Licence

This content is made available by Oak National Academy Limited and its partners and licensed under Oak’s terms & conditions (Collection 1), except where otherwise stated.

Loading...

5 Questions

Q1.
What is Polytheism?
Correct answer: Belief in multiple gods
Belief in one god
Not believing in a god
Q2.
What was the name of the cult that viewed the Emperor as a god?
Emperor Cult
Correct answer: Imperial Cult
Roman Cult
Q3.
Which Roman Emperor allowed Christianity to be worshiped in Britain?
Augustus
Correct answer: Constantine
Julius Caesar
Q4.
Who did the Romans put in charge of their provinces in Britain?
Consuls
Correct answer: Governors
Soldiers
Q5.
Which part of England were the Iceni tribe from?
Colchester
Correct answer: Norfolk
Suffolk

5 Questions

Q1.
Which Greek god was Jupiter adapted from?
Hera
Juno
Correct answer: Zeus
Q2.
What material allowed the Romans to build even larger buildings than the Greeks?
Columns
Correct answer: Concrete
Marble
Q3.
How were many Roman statues different from Greek statues?
They did not portray gods
They used different materials
Correct answer: They were more realistic
Q4.
What is Polytheism?
Correct answer: Belief in multiple gods
Belief in one god
Not believing in a god
Q5.
What did the Romans build to transport water to their towns and cities?
Correct answer: Aqueducts
Roads
Underground sewers