Year 5

What was life like in Viking Britain?

Year 5

What was life like in Viking Britain?

Lesson details

Key learning points

  1. In this lesson, we will learn about Viking settlements, the roles of men and women and the Viking laws.

Licence

This content is made available by Oak National Academy Limited and its partners and licensed under Oak’s terms & conditions (Collection 1), except where otherwise stated.

Loading...

3 Questions

Q1.
Which part of England did King Alfred rule over?
North
North and East
South
Correct answer: South and West
Q2.
When was the Battle of Edington?
Correct answer: 878 AD
879 AD
880 AD
Q3.
Jorvik was the most important Viking kingdom.
False
Correct answer: True

5 Questions

Q1.
How many rooms were in a longhouse?
Four
Correct answer: One
Two
Q2.
Which members of society were noble and wealthy?
Correct answer: jarls
karls
thralls
Q3.
What were women skilled at being?
Fighters
Jewellers
Correct answer: Weavers
Q4.
Holmgang was outlawed.
False
Correct answer: True
Q5.
Which craftsmen engraved patterns of interlace onto brooches and sword handles?
Correct answer: Jewellers
Leatherworkers
Woodworkers