New
New
Year 6

A journey through Viking York: Houses, halls and craftspeople

I can describe some of the features of the Coppergate area of Viking York.

New
New
Year 6

A journey through Viking York: Houses, halls and craftspeople

I can describe some of the features of the Coppergate area of Viking York.

Lesson details

Key learning points

  1. The area of Coppergate was full of tightly packed wooden houses, some of which had adjoining workshops.
  2. The space between these was likely filled with animal pens and toilets, making it dirty and smelly.
  3. Many of York's inhabitants were craftspeople: blacksmiths, wood turners, cobblers, jewellery and comb makers.
  4. There was a large hall that belonged to the Viking king of York in which disputes would be heard and settled.
  5. Great celebrations would also take place in the hall, with music, feasting and storytelling.

Common misconception

Pupils may have perceptions of Vikings as only fierce fighters.

Evidence shows that the Vikings who settled in York were peaceful; they farmed the land and were known for being great craftsmen, traders, artists, engineers and ship builders.

Keywords

  • Workshop - a workshop is a room or building where a particular type of work takes place, like jewellery making

  • Blacksmith - a blacksmith is a craftsperson who makes and repairs things in iron by hand

  • Wood turner - a wood turner is a craftsperson who carves wood as it rotates to create a symmetrical object like a table leg

  • Cobbler - a cobbler is a craftsperson who mends shoes as their job

Find similar materials such as leather and wood to bring the lesson and narration to life.
Teacher tip

Content guidance

  • Contains subject matter which individuals may find upsetting.

Supervision

Adult supervision suggested.

Licence

This content is © Oak National Academy Limited (2024), licensed on Open Government Licence version 3.0 except where otherwise stated. See Oak's terms & conditions (Collection 2).

Loading...

6 Questions

Q1.
What does 'invasion' mean?
to enter a country to explore it
to enter a country to learn about their culture
Correct answer: to enter a country armed and capture it
to enter a country to trade with it
Q2.
Complete the sentence: The invaded York.
Correct Answer: Vikings, vikings
Q3.
Put the events of the Viking invasion into order, starting with the earliest.
1 - Ivar The Boneless and King Halfdan invade York on All Saint's Day.
2 - King Aelle and King Osbert join forces to defeat the Vikings.
3 - King Aelle and King Osbert's armies break through the Viking defences.
4 - King Aelle and King Osbert are both killed.
5 - York was made the capital of Viking territory in Britain and renamed.
Q4.
Why was York an important strategic location?
It was high up on a hill.
It is next to the coast.
Correct answer: It was between two rivers.
It was on flat land.
Q5.
When York was made the Viking captial, what did they rename it?
Denmark
Correct answer: Jorvik
Eoforwic
London
Q6.
Why did the population of Viking York grow?
due to its restored buildings and houses
Correct answer: due to its popularity as a trading centre
due to its location between two rivers
due to its famous theatres and temples

6 Questions

Q1.
Match the keywords with their correct meaning.
Correct Answer:wood turner,a craftsperson who carves simple objects as the material rotates

a craftsperson who carves simple objects as the material rotates

Correct Answer:cobbler,a craftsperson who mends shoes as their job

a craftsperson who mends shoes as their job

Correct Answer:blacksmith,a craftsperson who makes and repairs things in iron by hand

a craftsperson who makes and repairs things in iron by hand

Q2.
Complete the sentence. Building excavations showed evidence of where the Vikings would craft items.
Correct Answer: workshops, work shops, Workshops
Q3.
What was one of the building materials that Vikings used for walls?
bricks and mortar
stone and cement
Correct answer: woven wattle
Roman tiles
Q4.
What were most of the Vikings who lived in York, according to the evidence that has been found?
fierce warriors
Correct answer: skilled craftsmen
fearless explorers
master scientists
Q5.
Complete the sentence: A was important to Viking life as a traditional community gathering space.
Correct Answer: large hall , hall, Viking hall, Hall, Large hall
Q6.
Which of the below was the Viking hall used for?
Correct answer: celebrating feasts
fighting battles
Correct answer: resolving arguments
praying to the gods

Additional material

Download additional material
We're sorry, but preview is not currently available. Download to see additional material.