Choose exam board for KS4 Computer Science (GCSE)
Choose exam board for KS4 English
Choose exam board for KS4 French
Choose exam board for KS4 Geography
Choose exam board for KS4 German
Choose exam board for KS4 History
Choose tier for KS4 Maths
Choose exam board for KS4 Music
Choose exam board for KS4 Physical education (GCSE)
Choose exam board for KS4 Religious education (GCSE)
Choose exam board for KS4 Spanish

      Changing agriculture in Britain during the Iron Age

      Lesson details

      Learning outcome

      I can describe how the use of iron impacted farming during the Iron Age.

      Key learning points

      1. Iron farming tools like the ard plough could be used in heavy clay soils and wetter conditions.
      2. This allowed a greater variety of crops to be grown, such as oats, and more land to become available for farming.
      3. Iron also allowed the creation of stronger tools, such as axes, meaning further clearing of the wildwood.
      4. With more farming, the number of enclosed settlements grew and land ownership became more important.

      Keywords

      • Crops - plants grown for food are called crops

      • Ard plough - an ard plough was an iron tool used by Iron Age farmers to create lines in the soil for planting seeds

      • Sickle - a sickle was an iron tool used by Iron Age farmers to cut crops when they were ready to harvest

      • Wildwood - forest or woodland areas growing naturally are called wildwood

      • Enclosed - if an area is enclosed it is surrounded by a wall or fence

      Common misconception

      Farmers in the Iron Age had the same tools farmers have today such as tractors.

      Ensure children understand that farming was done by hand with a few iron tools to help. New tools such as the ard plough and iron sickle made a huge impact on farming.

      Teacher tip

      Play a game that shows Iron Age farmers marking their land with fences. Use a sheet of paper divided into fields. Player one rolls a dice and draws a fence around a corresponding number of fields in their chosen colour, player two repeats with their chosen colour. Who can own the most fields?

      Licence

      This content is © Oak National Academy Limited (2026), licensed on Open Government Licence version 3.0
      except where otherwise stated. See Oak's terms & conditions
      (Collection 2).

      Lesson video

      Loading...

      Prior knowledge starter quiz

      6 Questions

      Q1.
      Which era is the Iron Age part of?

      Correct answer: prehistory
      Roman Britain
      Victorian Era

      Q2.
      When did the Iron Age begin?

      2 million years ago
      280 years ago
      Correct answer: 2,800 years ago
      2,000 years ago

      Q3.
      The Iron Age began when people started to use to make tools and weapons.

      Correct Answer: iron, Iron

      Q4.
      What were the people inhabiting Britain during the Iron Age called?

      The Neanderthals
      Correct answer: The Celts
      The Romans

      Q5.
      The Celts living in Britain during the Iron Age were mostly ...

      brick layers
      hunter-gatherers
      Correct answer: farmers

      Q6.
      Match the word to the correct definition

      Correct Answer:Iron Age,a period in history when people used iron
      Correct Answer:Celts ,groups of people living in Britian and Europe during the Iron Age
      Correct Answer:tribes ,a group of people living and working together

      6 Questions

      Q1.
      A tool used to push through the soil to create a line for planting seeds in the Iron Age is called...

      Correct answer: an ard plough
      an iron sickle
      an iron axe

      Q2.
      What was the iron sickle used for in the Iron Age?

      to plant seeds such as oats
      Correct answer: to cut crops when ready for harvesting
      to prepare the land for planting crops
      to build fences

      Q3.
      Iron tools made completing farming tasks and ...

      slower
      Correct answer: quicker
      Correct answer: easier
      harder

      Q4.
      What tool did Iron Age farmers use to cut down wildwood?

      iron sickle
      ard plough
      Correct answer: iron axe

      Q5.
      Match the keyword to the correct definition.

      Correct Answer:enclosed,an area surrounded by a fence, ditch or wall
      Correct Answer:crops,plants grown for food
      Correct Answer:wildwood,forest or woodland areas growing naturally

      Q6.
      Order the changes to farming during the Iron Age.

      1 - Iron tools made farming easier and more successful
      2 - More land was needed for crops and animals
      3 - Iron Age farmers chopped down the wildwood
      4 - Iron Age farmers began to enclose their land and settlements

      To help you plan your 3 history lesson on: Changing agriculture in Britain during the Iron Age, download all teaching resources for free and adapt to suit your pupils' needs...