Choose exam board for KS4 Computer Science (GCSE)
Choose exam board for KS4 English
Choose exam board for KS4 French
Choose exam board for KS4 Geography
Choose exam board for KS4 German
Choose exam board for KS4 History
Choose tier for KS4 Maths
Choose exam board for KS4 Music
Choose exam board for KS4 Physical education (GCSE)
Choose exam board for KS4 Religious education (GCSE)
Choose exam board for KS4 Spanish

      Comparing and contrasting Bronze Age and Iron Age Britain

      Lesson details

      Learning outcome

      I can describe the similarities and differences between Bronze Age and Iron Age Britain.

      Key learning points

      1. Settlements were often very different e.g. Bronze Age farming communities vs Iron Age hillforts.
      2. Wattle and daub roundhouses occurred in both; farming tools were used in both but were more effective in the Iron Age.
      3. Art styles changed from the Bronze Age to the Iron Age but metalworking was important in both periods.
      4. Conflict between groups of people seems to have become more common in the Iron Age as distinct tribes developed.
      5. A good description of the similarities and differences will use knowledge from across this unit.

      Keywords

      • Settlement - a settlement is a place where people have settled to live and work

      • Beaker people - Beaker people were a group of people from Europe known for their clay pottery; they came to Britain during the Bronze Age

      • Metalwork - metalwork is the process of creating items from metal

      Common misconception

      The changes between the Bronze Age and the Iron Age happened instantly.

      Explain that the changes between the Bronze Age and Iron Age happened gradually over time.

      Teacher tip

      Children could make Iron Age shields from cardboard and decorate with celtic patterns. Show the children examples of celtic patterns. Children could make beaker pots using self-drying clay to create a coil pot and then press patterns into the clay with sticks and twigs before the clay sets.

      Equipment

      cardbaord, clay, small sticks and twigs

      Content guidance

      Depiction or discussion of violence or suffering

      Supervision

      Adult supervision recommended

      Licence

      This content is © Oak National Academy Limited (2026), licensed on Open Government Licence version 3.0
      except where otherwise stated. See Oak's terms & conditions
      (Collection 2).

      Lesson video

      Loading...

      Prior knowledge starter quiz

      6 Questions

      Q1.
      Starting with the earliest, put the time eras in order.

      1 - Stone Age
      2 - Bronze Age
      3 - Iron Age

      Q2.
      Match the material that tools and weapons were made from to the correct era.

      Correct Answer:Stone,Stone Age
      Correct Answer:Bronze,Bronze Age
      Correct Answer:Iron,Iron Age

      Q3.
      In which era did people build and live in hillforts?

      Stone Age
      Bronze Age
      Correct answer: Iron Age

      Q4.
      Iron is than bronze.

      Correct Answer: stronger, sharper, harder, tougher

      Q5.
      During the Bronze Age people were ...

      bricklayers
      hunter-gatherers
      Correct answer: farmers

      Q6.
      What is wattle and daub?

      Correct answer: material for building walls
      tools for manufacting bronze
      a method for making clothing

      6 Questions

      Q1.
      What was the same about settlements in the Bronze Age and the Iron Age?

      the size of the settlements
      the location of the settlements
      Correct answer: the type of houses within the settlement

      Q2.
      Match the type of settlement to the correct era.

      Correct Answer:Stone Age,temporary campsites
      Correct Answer:Bronze Age,small farm settlements
      Correct Answer:Iron Age,hillforts

      Q3.
      Metal farm tools were used in both the Bronze Age and the Iron Age. What was the difference between the tools used?

      Correct answer: The tools in the Iron Age were stronger.
      Correct answer: The tools in the Iron Age were more effective.
      The tools in the Iron Age were less effective.
      The tools in the Iron Age were weaker.

      Q4.
      In which era did farmers begin producing surplus crops that they could trade?

      Stone Age
      Bronze Age
      Correct answer: Iron Age

      Q5.
      Which Age saw pots decorated with geometric patterns and curved lines?

      Correct Answer: Iron Age, iron age, Iron, iron

      Q6.
      As different tribes developed in the Iron Age, conflicts between people became ...

      Correct answer: more common
      less common
      very rare

      To help you plan your 3 history lesson on: Comparing and contrasting Bronze Age and Iron Age Britain, download all teaching resources for free and adapt to suit your pupils' needs...