Choose exam board for KS4 Computer Science (GCSE)
Choose exam board for KS4 English
Choose exam board for KS4 French
Choose exam board for KS4 Geography
Choose exam board for KS4 German
Choose exam board for KS4 History
Choose tier for KS4 Maths
Choose exam board for KS4 Music
Choose exam board for KS4 Physical education (GCSE)
Choose exam board for KS4 Religious education (GCSE)
Choose exam board for KS4 Spanish

      The experiences of nurses during the Second World War

      Lesson details

      Learning outcome

      I can describe how nursing saw great change during the Second World War.

      Key learning points

      1. Nursing in the Second World War brought new people to Britain and helped new medical techniques to succeed.
      2. At the Queen Victoria Hospital in East Grinstead new plastic surgery techniques were trialled on badly injured soldiers.
      3. Sister Mary Meally ran the burns ward, where she looked after badly burnt airmen who were receiving treatment.
      4. Many West African and Caribbean women travelled to, and trained as nurses in Britain during World War II.
      5. These included Princess Ademola, daughter of the Alake of Abeokuta, an important king in Nigeria.

      Keywords

      • Plastic surgery - surgery that involves the reconstruction or repair of the body is called plastic surgery

      • Nigeria - Nigeria is a country in West Africa and at the time of the Second World War was part of the British Empire

      Common misconception

      Pupils may think that nurses only did tasks like cleaning wards and providing meals.

      Nurses did three years of training and had to pass exams in anatomy and physiology. They handled weapons on the front line and ran the hospitals caring for the injured in Britain.

      Teacher tip

      Show students photos of the medals won by nurses during the Second World War and the stories behind them.

      Content guidance

      Depiction or discussion of sensitive content

      Depiction or discussion of violence or suffering

      Depiction or discussion of violence or suffering

      Supervision

      Adult supervision recommended

      Licence

      This content is © Oak National Academy Limited (2026), licensed on Open Government Licence version 3.0
      except where otherwise stated. See Oak's terms & conditions
      (Collection 2).

      Lesson video

      Loading...

      Prior knowledge starter quiz

      6 Questions

      Q1.
      Complete the sentence: A person who has been moved to another place for safety is an .

      Correct Answer: evacuee, Evacuee, evacue

      Q2.
      What were some of the areas that civilians were evacuated from?

      Correct answer: London
      Wales
      Correct answer: Birmingham
      Somerset

      Q3.
      On what date did Operation Pied Piper (the plan for evacuating civilians) begin?

      1st September 1940
      1st September 1938
      Correct answer: 1st September 1939
      1st September 1941

      Q4.
      Complete the sentence. The night-time bombing attacks on major British cities by Nazi Germany from September 1940 is known as ‘The ’.

      Correct Answer: Blitz, blitz

      Q5.
      What was one of the main reasons that Nazi Germany focused their bombing attacks on cities?

      destroy farmlands
      destroy churches
      Correct answer: destroy industries
      destroy museums

      Q6.
      How many homes had been damaged or destroyed during WWII?

      Correct answer: two million
      two thousand
      two hundred

      6 Questions

      Q1.
      True of false: During the Second World War, nurses only did tasks such as cleaning wards and providing meals.

      True
      Correct answer: False

      Q2.
      Who discovered new methods to store and transport blood during WWII?

      Correct answer: Charles Drew
      Charles Darwin
      Charles Dickens

      Q3.
      What is the method of surgery that Archibald McIndoe used at Queen Victoria Hospital, East Grinstead called?

      Correct Answer: plastic surgery, Plastic Surgery

      Q4.
      What was the name of the nurse who ran the burns ward at Queen Victoria Hospital, where she looked after badly burnt airmen who were receiving treatment.

      Correct answer: Sister Mary Meally
      Mollie Lentaigne
      Princess Ademola

      Q5.
      What was the nickname given to wartime nurses?

      Correct answer: ATS
      WAAF
      QAs
      Correct answer: WRNS

      Q6.
      Which statements about nurses in WWII are correct?

      Correct answer: They served all over the world.
      They only served in England.
      They only worked in hospitals.
      Correct answer: They worked close to battle lines.

      To help you plan your 6 history lesson on: The experiences of nurses during the Second World War, download all teaching resources for free and adapt to suit your pupils' needs...