Choose exam board for KS4 Computer Science (GCSE)
Choose exam board for KS4 English
Choose exam board for KS4 French
Choose exam board for KS4 Geography
Choose exam board for KS4 German
Choose exam board for KS4 History
Choose tier for KS4 Maths
Choose exam board for KS4 Music
Choose exam board for KS4 Physical education (GCSE)
Choose exam board for KS4 Religious education (GCSE)
Choose exam board for KS4 Spanish

      Skara Brae and life in the Neolithic Era

      Lesson details

      Learning outcome

      I can explain why archaeologists think humans began to farm in Britain during the Neolithic Era.

      Key learning points

      1. The Neolithic Era saw lots of changes for early humans in Britain.
      2. Animal bones found during excavations suggest that this is when humans began to domesticate animals such as cattle.
      3. This was the first time that people started deliberately planting and harvesting crops.
      4. Excavations at Skara Brae have unearthed barley seeds, suggesting cultivation.
      5. New technologies developed: this is the first period from which archaeologists find pottery, including at Skara Brae.

      Keywords

      • Neolithic Era - the Neolithic Era is also known as the New Stone Age and is the third and final part of the Stone Age

      • Domesticated - a domesticated plant or animal is under human control

      • Pottery - items made out of clay are called pottery

      Common misconception

      That all Neolithic houses were built from stone.

      Explain that many Neolithic house in Britain were built from wood and daub. Houses at Skara Brae were built from stone as no wood was available.

      Teacher tip

      Look at images of Neolithic pots. Support children to use air drying clay to make their own thumb pots and decorate with patterns.

      Equipment

      Some clay to make pots.

      Content guidance

      Depiction or discussion of sensitive content

      Supervision

      Adult supervision recommended

      Licence

      This content is © Oak National Academy Limited (2025), licensed on Open Government Licence version 3.0
      except where otherwise stated. See Oak's terms & conditions
      (Collection 2).

      Lesson video

      Loading...

      Prior knowledge starter quiz

      6 Questions

      Q1.
      Which Stone Age Era began approximately 12 000 years ago?

      Paleolithic Era
      Correct answer: Mesolithic Era
      Neolithic Era

      Q2.
      Which Stone Age Era is sometimes called the Middle Stone Age?

      Paleolithic Era
      Correct answer: Mesolithic Era
      Neolithic Era

      Q3.
      How did Mesolithic humans find food?

      They were farmers who planted and harvested crops.
      Correct answer: They were hunter-gatherers who hunted animals and picked berries.
      They were shoppers who went to the bakers, butchers and grocers.

      Q4.
      The Stone Age is divided into parts.

      Correct Answer: three, 3, Three

      Q5.
      Nomadic means...

      someone who settles in one place to live
      Correct answer: someone who doesn't settle in one place to live
      someone who plants and harvests crops for food
      someone who farms animals such as sheep, cows and pigs

      Q6.
      The time period before written records were kept is called ...

      Correct Answer: prehistory, pre history

      6 Questions

      Q1.
      Match each era to its alternative name

      Correct Answer:Paleolithic Era,Early Stone Age

      Early Stone Age

      Correct Answer:Mesolithic Era,Middle Stone Age

      Middle Stone Age

      Correct Answer:Neolithic Era,New Stone Age

      New Stone Age

      Q2.
      In which part of the Stone Age do archaeologists believe humans began farming?

      Early Stone Age
      Middle Stone Age
      Correct answer: New Stone Age

      Q3.
      What is pottery?

      Correct answer: items made from clay
      items made from glass
      items made from metal
      items made from wood

      Q4.
      Which animals do archaeologists believe Neolithic humans domesticated?

      Correct answer: cattle
      elephants
      hippos
      Correct answer: sheep

      Q5.
      What do archaeologists believe seeds discovered at Skara Brae are evidence of?

      Correct answer: Neolithic humans planted and harvested crops.
      Neolithic humans were hunter-gatherers.
      Neolithic humans hunted wild animals.

      Q6.
      What shape do archaeologists believe Neolithic homes were?

      Correct answer: circular
      rectangular
      hexagonal
      octagonal

      To help you plan your 3 history lesson on: Skara Brae and life in the Neolithic Era, download all teaching resources for free and adapt to suit your pupils' needs...