Choose exam board for KS4 Computer Science (GCSE)
Choose exam board for KS4 English
Choose exam board for KS4 French
Choose exam board for KS4 Geography
Choose exam board for KS4 German
Choose exam board for KS4 History
Choose tier for KS4 Maths
Choose exam board for KS4 Music
Choose exam board for KS4 Physical education (GCSE)
Choose exam board for KS4 Religious education (GCSE)
Choose exam board for KS4 Spanish

      The art and artefacts of the earliest civilisations

      Lesson details

      Learning outcome

      I can describe the similarities and differences in the art made by some early civilisations.

      Key learning points

      1. The early civilisations that developed in the 'cradles of civilisation' all produced art and beautiful objects.
      2. They carved statues out of stone or formed them from clay.
      3. They made pottery and painted or pressed decorative patterns into them.
      4. When they discovered how to mix tin and copper to make bronze, this was used to make many pieces of art.
      5. Despite similarities in how they were made these civilisations all had their own styles of art.

      Keywords

      • Art - art is something someone has created to be beautiful, interesting or to make you feel an emotion

      • Pottery - pottery are items like pots, cups or dishes made from clay that are baked hard in fire

      • Clay - clay is a type of soil that is useful for making objects

      • Bronze - bronze is a useful metal made by mixing copper and tin

      Common misconception

      Art is only drawings or paintings.

      Look at lots of different examples of ancient art, such as sculpture, textiles, jewellery, decorated household objects, weapons and armour.

      Teacher tip

      Encourage students to make their own versions of ancient art, for example, moulding and decorating modelling clay or threading and decorating jewellery made from coloured paper.

      Licence

      This content is © Oak National Academy Limited (2026), licensed on Open Government Licence version 3.0
      except where otherwise stated. See Oak's terms & conditions
      (Collection 2).

      Lesson video

      Loading...

      Prior knowledge starter quiz

      6 Questions

      Q1.
      Match the keywords to the definitions.

      Correct Answer:civilisation,where people settle to live in one place in an organised way
      Correct Answer:trade,to buy and sell items
      Correct Answer:nomadic,to move around without settling
      Correct Answer:create,to make or think of something new

      Q2.
      Which ancient civilisation developed in Mesopotamia?

      Indus Valley
      Shang
      Ancient Egyptian
      Correct answer: Sumer

      Q3.
      Match each ancient civilisation to the correct river or rivers.

      Correct Answer:River Nile,Ancient Egypt
      Correct Answer:Tigris and Euphrates Rivers,Sumer
      Correct Answer:Yellow River,Shang
      Correct Answer:Indus River,Indus Valley

      Q4.
      What were features of 'cradles of civilisations'?

      a nomadic lifestyle
      Correct answer: successful farming
      Correct answer: trade
      Correct answer: art
      Correct answer: cities

      Q5.
      All ancient civilisations learned to control the flow of water.

      Correct Answer: river, RIVER, River, river's, rivers'

      Q6.
      How did Ancient Sumerians record their writing?

      They made marks on wood.
      They drew symbols on paper.
      They wrote letters on cardboard.
      Correct answer: They made marks on clay tablets.

      6 Questions

      Q1.
      Match the keywords to the definitions.

      Correct Answer:art,something created to be beautiful, interesting or to make you feel
      Correct Answer:artist,someone who makes art
      Correct Answer:pottery,items made from clay that are baked hard in fire

      Q2.
      Choose the sentence that is true.

      Art is only paintings.
      Art is only sculpture.
      Art is only drawings.
      Correct answer: Art can be many different forms.

      Q3.
      is made by mixing copper and tin.

      Correct Answer: Bronze, bronze

      Q4.
      Pottery is made from which is baked hard by fire.

      Correct Answer: clay, Clay

      Q5.
      Ancient artists or pressed patterns into pottery.

      Correct Answer: painted, paint

      Q6.
      What is different about the art of ancient civilisations?

      materials
      Correct answer: style
      purpose

      To help you plan your 3 history lesson on: The art and artefacts of the earliest civilisations, download all teaching resources for free and adapt to suit your pupils' needs...