Choose exam board for KS4 Computer Science (GCSE)
Choose exam board for KS4 English
Choose exam board for KS4 French
Choose exam board for KS4 Geography
Choose exam board for KS4 German
Choose exam board for KS4 History
Choose tier for KS4 Maths
Choose exam board for KS4 Music
Choose exam board for KS4 Physical education (GCSE)
Choose exam board for KS4 Religious education (GCSE)
Choose exam board for KS4 Spanish

      Lesson details

      Learning outcome

      I can describe some of the things archaeologists have learnt about the Shang Dynasty from looking at their jade artefacts.

      Key learning points

      1. Archaeologists have used the Shang Dynasty's jade artefacts to try to understand their lives.
      2. Jade is too hard to be carved and instead must be worn away, taking great skill and patience.
      3. The large number of ornamental jade weapons found suggests how important warfare was to the Shang Dynasty.
      4. The Shang Dynasty made many real and imaginary animal figurines out of jade, including the mythical taotie.
      5. Mingqi are jade figures of servants, which were buried in the tombs of the wealthy to serve them in the afterlife.

      Keywords

      • Ornamental - something that is ornamental is used for decoration

      • Taotie - the taotie is a mythical animal-like creature that is often used as decoration on items

      • Mingqi - mingqi are jade figures of servants, which were buried in the tombs of the wealthy to serve them in the afterlife

      Common misconception

      Some might assume that jade is always green in colour.

      Jade is a natural stone and so the colour varies greatly. It can appear as many colours including black, brown, yellow, white, green and blue. Different colours have been more desirable at different points in Chinese history.

      Teacher tip

      Students could design their own jade taoties.

      Content guidance

      Depiction or discussion of violence or suffering

      Depiction or discussion of violence or suffering

      Supervision

      Adult supervision recommended

      Licence

      This content is © Oak National Academy Limited (2025), licensed on Open Government Licence version 3.0
      except where otherwise stated. See Oak's terms & conditions
      (Collection 2).

      Lesson video

      Loading...

      Prior knowledge starter quiz

      6 Questions

      Q1.
      Select the things that a bronze ding was used for.

      making bronze
      Correct answer: offering sacrifices to gods
      Correct answer: offering sacrifices to ancestors
      keeping food cold

      Q2.
      A person who was in someone's family in past times is known as ...

      Correct answer: an ancestor
      a ding
      a sacrifice

      Q3.
      Bronze dings showed that someone had a high status.

      Correct answer: True
      False

      Q4.
      Bronze dings were decorated with ...

      cartoons
      flowers
      Correct answer: animal facial features

      Q5.
      Bronze is made from ...

      two rocks
      metal and rock
      Correct answer: two metals

      Q6.
      The Shang Dynasty offered sacrifices to their gods or .

      Correct Answer: ancestors

      6 Questions

      Q1.
      Jade is a ...

      very hard metal
      Correct answer: very hard stone
      very hard plastic

      Q2.
      Jade is only green.

      True
      Correct answer: False

      Q3.
      Jade was very during the time of the Shang Dynasty.

      cheap
      Correct answer: expensive

      Q4.
      Match the keyword to the definition.

      Correct Answer:taotie,a mythical animal that is often used as decoration
      Correct Answer:mingqi,jade figures of servants

      Q5.
      Lots of weapons were found in tombs.

      Correct Answer: jade, ornamental

      Q6.
      Jade Shang Dynasty weapons would have been ...

      Correct answer: ornamental
      used in real battles

      To help you plan your 3 history lesson on: Jade artefacts, download all teaching resources for free and adapt to suit your pupils' needs...