Choose exam board for KS4 Computer Science (GCSE)
Choose exam board for KS4 English
Choose exam board for KS4 French
Choose exam board for KS4 Geography
Choose exam board for KS4 German
Choose exam board for KS4 History
Choose tier for KS4 Maths
Choose exam board for KS4 Music
Choose exam board for KS4 Physical education (GCSE)
Choose exam board for KS4 Religious education (GCSE)
Choose exam board for KS4 Spanish

      Lesson details

      Learning outcome

      I can describe the story of the early days of Christianity in the Roman Empire.

      Key learning points

      1. Christianity began in the 1st Century CE when followers of Jesus Christ began to spread their new religion.
      2. Early Christianity spread from Judea throughout the Roman Empire, reaching Roman Britain in the late 2nd century CE.
      3. At first Christians were persecuted in the Roman Empire as their faith worried the Romans.
      4. Christians were scapegoated and punished severely, often by being attacked and killed by wild animals in amphitheatres.
      5. Many Christians were killed for their faith, making them martyrs.

      Keywords

      • Religion - a religion is a belief in a god or gods and the practices the belief says to live by, such as praying and worshipping in a church, temple or mosque

      • Follower - a follower is a person who believes in the teachings of a leader

      • Judea - Judea is the mountainous region of ancient Palestine and once a kingdom of the Jewish people

      • Scapegoat - a scapegoat is someone who carries the blame for others' mistakes and wrongdoings

      • Martyr - a martyr is someone who would rather die or suffer than give up their religious or political beliefs

      Common misconception

      Christianity started with the birth of Jesus Christ.

      Christianity developed after the death of Jesus when his followers continued to spread his teachings.

      Teacher tip

      In Jewish scripture, once a year the priests of Israel would cleanse the nation of sins. Two goats were sacrificed: one was slaughtered and the other, the scapegoat, was sent away carrying the nation's sins with it (see Leviticus 16:8–10, KJV).

      Content guidance

      Depiction or discussion of discriminatory behaviour

      Depiction or discussion of sensitive content

      Depiction or discussion of serious crime

      Supervision

      Adult supervision required

      Licence

      This content is © Oak National Academy Limited (2026), licensed on Open Government Licence version 3.0
      except where otherwise stated. See Oak's terms & conditions
      (Collection 2).

      Lesson video

      Loading...

      Prior knowledge starter quiz

      6 Questions

      Q1.
      According to Christians, who is the son of God?

      Correct answer: Jesus
      Joseph
      Buddha

      Q2.
      Match the abbreviation to its meaning.

      Correct Answer:BCE,the period on a timeline before the year 1
      Correct Answer:CE,the period on a timeline after the year 1

      Q3.
      Who was the leader of the Roman Empire?

      the king
      the president
      the prime minister
      Correct answer: the emperor

      Q4.
      Match the word to its meaning.

      Correct Answer:province,a place controlled by Rome that was outside of Italy
      Correct Answer:empire,a large group of territories ruled over by an emperor
      Correct Answer:country,a land with borders that has one government
      Correct Answer:city,a place where many people live close together

      Q5.
      The Roman Empire became too big to rule and in 395 CE it was spit in two. The Eastern Roman Empire was also known as the __________ Empire.

      Shang
      Correct answer: Byzantine
      Indus
      Ottoman

      Q6.
      Jupiter, Mars and Apollo are examples of Roman __________.

      heroes
      kings
      Correct answer: gods
      emperors

      6 Questions

      Q1.
      Christianity started in the first century .

      Correct Answer: CE, ce

      Q2.
      Christianity is a religion based on the life and teachings of __________.

      Correct answer: Jesus Christ
      Jupiter
      Muhammad (PBUH)
      Buddha

      Q3.
      Match the keyword to its definition.

      Correct Answer:religion,belief in a god or gods
      Correct Answer:follower,a person who believes in the teachings of a leader
      Correct Answer:scapegoat,someone who is blamed for others' mistakes and wrongdoings
      Correct Answer:martyr,someone who would rather suffer than give up their beliefs

      Q4.
      Place the events about early Christianity in the correct order, starting with the earliest.

      1 - Jesus dies.
      2 - Jesus's followers spread his teachings, starting the Christian religion.
      3 - Christianity spreads across the Roman Empire.
      4 - Christians are persecuted for their religion.

      Q5.
      Why were the early Christians persecuted in the Roman Empire?

      Correct answer: They refused to worship the Roman gods.
      They worshipped only one God.
      Correct answer: The Romans thought that they were plotting to cause trouble for the Empire.
      The Romans did not mind Christians gathering and spreading Jesus's teachings.

      Q6.
      Many Christians were killed for their faith, making them .

      Correct Answer: martyrs, Martyrs

      To help you plan your 4 history lesson on: Early Christianity, download all teaching resources for free and adapt to suit your pupils' needs...