Choose exam board for KS4 Computer Science (GCSE)
Choose exam board for KS4 English
Choose exam board for KS4 French
Choose exam board for KS4 Geography
Choose exam board for KS4 German
Choose exam board for KS4 History
Choose tier for KS4 Maths
Choose exam board for KS4 Music
Choose exam board for KS4 Physical education (GCSE)
Choose exam board for KS4 Religious education (GCSE)
Choose exam board for KS4 Spanish

      Aethelred, Alfred the Great and Wessex

      Lesson details

      Learning outcome

      I can describe how the kingdom of Wessex tried to resist the Viking invaders.

      Key learning points

      1. In 870, Wessex was ruled by the young king Aethelred, aided by his younger brother Alfred.
      2. They managed to stall the Viking invasion of Wessex by defeating them at the Battle of Ashdown.
      3. In further battles the Vikings pushed the forces of Wessex back, killing Aethelred in 871.
      4. The new King Alfred fought against the Vikings, now reinforced by the Danish chief Guthrum who had arrived in 872.
      5. Alfred made peace with the Vikings, probably bribing them, they went on to conquer Mercia and then Northumbria.

      Keywords

      • Wessex - Wessex was an Anglo-Saxon kingdom in the south of England

      • Defend - when you defend something, you resist an attack made against it

      • Stall - to stall means to stop something making progress

      • Bribe - a bribe means to give someone money or something else of value, often illegally, to persuade that person to do something you want

      Common misconception

      Pupils may not realise that the Viking army was so large it was able to split its forces which led to its success across Britain.

      The Viking army was so large, it could split into different sections and fight in different parts of Britain at the same time. The army could also send reinforcements from one section to support another section in need.

      Teacher tip

      Track where the Viking army had invaded in Britain to show its size and strength.

      Content guidance

      Depiction or discussion of violence or suffering

      Supervision

      Adult supervision recommended

      Licence

      This content is © Oak National Academy Limited (2026), licensed on Open Government Licence version 3.0
      except where otherwise stated. See Oak's terms & conditions
      (Collection 2).

      Lesson video

      Loading...

      Prior knowledge starter quiz

      6 Questions

      Q1.
      Which of the below were Anglo-Saxon kingdoms?

      Correct answer: Wessex
      Correct answer: Northumbria
      London
      York
      Correct answer: Mercia

      Q2.
      What is the correct definition of a 'heathen'?

      a person who is a leader of a widely held religion.
      Correct answer: a person who does not belong to a widely held religion.
      a person who follows a widely held religion.

      Q3.
      What was the name of the Viking army that arrived in East Anglia in 865 CE?

      The Great Pagan Army
      The Great Holy Army
      The Great Fierce Army
      Correct answer: The Great Heathen Army

      Q4.
      True or false? The Vikings established camps over summer to continue raids.

      True
      Correct answer: False

      Q5.
      Order these events, starting with the earliest.

      1 - A huge Viking force, called the Great Heathen Army, arrived in Kent.
      2 - The Vikings set up winter camps to continue their raids.
      3 - The Great Heathen Army travelled north to East Anglia.

      Q6.
      What city in the kingdom of Northumbria did the Vikings invade and capture in 866 CE?

      Dublin
      Jarrow
      Iona
      Correct answer: York

      6 Questions

      Q1.
      Match the word to the correct description.

      Correct Answer:defend,to resist an attack made against something

      to resist an attack made against something

      Correct Answer:stall,to stop something making progress

      to stop something making progress

      Correct Answer:bribe,to give someone something to make them do what you want

      to give someone something to make them do what you want

      Q2.
      Which statements are correct about the kingdom of Wessex in 870 CE?

      It was the first kingdom that the Vikings had successfully invaded.
      Correct answer: It was the only kingdom the Vikings had not successfully invaded.
      It was ruled by the young King Alfred.
      Correct answer: It was ruled by the young King Aethelred.

      Q3.
      What was the outcome of the Battle of Reading in 871 CE?

      the Anglo-Saxons were victorious
      the Vikings withdrew and surrendered
      King Aethelred was fatally injured
      Correct answer: the Vikings were victorious

      Q4.
      Complete the sentence. Shortly after King Aethelred died, became king of Wessex.

      Correct Answer: Alfred, alfred

      Q5.
      How did King Alfred defend Wessex?

      He defeated the Vikings in battle.
      Correct answer: He bribed the Vikings.
      He made friends with the Vikings.
      He started to trade with the Vikings.

      Q6.
      Which kingdoms did the Vikings conquer after leaving Wessex in peace?

      Correct answer: Mercia
      Somerset
      Correct answer: Northumbria
      Lancaster

      To help you plan your 5 history lesson on: Aethelred, Alfred the Great and Wessex, download all teaching resources for free and adapt to suit your pupils' needs...