Choose exam board for KS4 Computer Science (GCSE)
Choose exam board for KS4 English
Choose exam board for KS4 French
Choose exam board for KS4 Geography
Choose exam board for KS4 German
Choose exam board for KS4 History
Choose tier for KS4 Maths
Choose exam board for KS4 Music
Choose exam board for KS4 Physical education (GCSE)
Choose exam board for KS4 Religious education (GCSE)
Choose exam board for KS4 Spanish

      Why the Vikings came to Britain

      Lesson details

      Learning outcome

      I can retell the story of how the Vikings came to settle in large parts of Britain.

      Key learning points

      1. The Vikings first came to Britain in small raids on monasteries and these grew more frequent.
      2. The Great Heathen Army came to Britain, bringing lots of Vikings who began to settle on Anglo-Saxon land.
      3. The Great Heathen Army overcame all of the Saxon kingdoms apart from Wessex, which came to be ruled by King Alfred.
      4. Fighting back against Guthrum and the Great Heathen Army, Alfred managed to confine the Vikings to the Danelaw.
      5. A good story of how the Vikings came to settle in large parts of Britain will use knowledge from across this unit.

      Keywords

      • Raid - a raid is a rapid surprise attack, usually involving stealing something

      • Monastery - a monastery is a building lived in by a community of monks who follow religious vows

      • Settled - when you are settled you make a permanent home somewhere

      • Danelaw - the area that Alfred allowed the Vikings to rule was called the Danelaw

      Common misconception

      Pupils may not understand that the Vikings came to Britain for different reasons over a long period of time.

      The Vikings first came to Britain to raid monasteries; they then invaded and settled in some Anglo-Saxon kingdoms. Finally, they tried to capture all of Britain but were unsuccessful. However, they were able to stay and control the Danelaw.

      Teacher tip

      As you go through the lesson, give the pupils time to gather key words and draw quick sketches of the stages of the Vikings coming to settle in Britain.

      Content guidance

      Depiction or discussion of discriminatory behaviour

      Depiction or discussion of serious crime

      Depiction or discussion of violence or suffering

      Supervision

      Adult supervision required

      Licence

      This content is © Oak National Academy Limited (2026), licensed on Open Government Licence version 3.0
      except where otherwise stated. See Oak's terms & conditions
      (Collection 2).

      Lesson video

      Loading...

      Prior knowledge starter quiz

      6 Questions

      Q1.
      Match the location with the correct description.

      Correct Answer:Chippenham,a town where the Vikings almost captured Alfred

      a town where the Vikings almost captured Alfred

      Correct Answer:Edington,a town in southwestern England where Alfred defeated Guthrum

      a town in southwestern England where Alfred defeated Guthrum

      Correct Answer:Danelaw,the area that Alfred allowed the Vikings to rule

      the area that Alfred allowed the Vikings to rule

      Q2.
      When did Guthrum begin to attack Wessex?

      Correct answer: 877 CE
      888 CE
      878 CE

      Q3.
      True or false? King Alfred fled to the marshes and gave up.

      True
      Correct answer: False

      Q4.
      Order these events, starting with the earliest.

      1 - Viking King Guthrum began to attack Wessex.
      2 - Guthrum launched a surprise attack on Chippenham.
      3 - Alfred rode out to challenge Guthrum and the Vikings at Edington.
      4 - Alfred was victorious at Edington.

      Q5.
      What happened after King Alfred was victorious at Edington?

      He drove the Vikings out of Northumbria.
      Correct answer: He drove the Vikings out of London.
      He drove the Vikings out of Britain.
      He drove the Vikings out of East Anglia.

      Q6.
      Which statements accurately reflect some parts of the peace agreement between Alfred and Guthrum?

      The Vikings had to leave Britain and return to their homeland.
      Correct answer: Guthrum had to convert to Christianity.
      Correct answer: The Vikings were given some areas of Britain to control.
      Alfred had to convert to paganism.

      6 Questions

      Q1.
      What is the term given to a rapid surprise attack, usually involving stealing something.

      Correct Answer: raid, Raid, rade

      Q2.
      What were the main reasons that Vikings raided monasteries?

      Correct answer: Because they were near to the coastline.
      Because they wanted to learn from the manuscripts.
      Correct answer: Beause they contained valuable objects.
      Because they wanted to kill monks.

      Q3.
      After raiding many places, what did the Vikings then decide to do?

      Return to Scandinavia and stop exploring
      Correct answer: Invade and settle in Anglo-Saxon kingdoms
      Become farmers in their own country
      Trade peacefully with other countries

      Q4.
      Which statements accurately describe The Great Heathen Army?

      It first landed in Northumbria.
      Correct answer: It was the biggest Viking army that had ever come to Britain.
      It successfully invaded and settled in one of the Anglo-Saxon kingdoms.
      Correct answer: It invaded and settled in three of the four Anglo-Saxon kingdoms.

      Q5.
      Order the attacks between King Alfred and the Viking King Guthrum, starting with the earliest.

      1 - Viking King Guthrum began to attack Wessex.
      2 - Guthrum launched a surprise attack on Chippenham.
      3 - Alfred and the Vikings battled in Edington and Alfred was victorious.

      Q6.
      What were the areas that Alfred let the Vikings control called?

      Correct Answer: Danelaw, danelaw, Dane Law, dane law

      To help you plan your 5 history lesson on: Why the Vikings came to Britain, download all teaching resources for free and adapt to suit your pupils' needs...