Lesson details

Key learning points

  1. In this lesson, we will learn about the differences between the Eastern and Western churches. Throughout the lesson, we will think deeply about how powerful the Pope was at the time.

Licence

This content is made available by Oak National Academy Limited and its partners and licensed under Oak’s terms & conditions (Collection 1), except where otherwise stated.

Loading...

5 Questions

Q1.
Where did Anglo-Saxon kings send Peter's Pence?
Aachen
France
London
Correct answer: Rome
Q2.
Saint Peter...
...lived in Anglo-Saxon England.
Correct answer: ...was canonised after he died.
...was the father of Jesus.
Correct answer: ...was the first Pope.
Q3.
Alfred the Great...
...forced every household in England to pay Peter's Pence once a year.
Correct answer: ...made a trip to Rome in the 850s when he was a boy.
...was a pagan who hated Christianity.
Correct answer: ...was an Anglo-Saxon king who ruled from 871 to 899.
Q4.
What sources have historians used to learn about Peter's Pence?
Anglo-Saxon bones
Correct answer: Anglo-Saxon law codes
Correct answer: Coin hoards found in Rome
The Bible
Q5.
Peter's Pence shows that...
Correct answer: Ordinary Anglo-Saxons and kings wanted to please Saint Peter and God.
Correct answer: The pope convinced Anglo-Saxon kings to send him money. This shows his power.
The pope was really weak! He had to beg Anglo-Saxon kings for money.

5 Questions

Q1.
Who lived in Constantinople?
Correct answer: The head of the Eastern Church
The head of the Western Church
The Pentarchy
The Pope
Q2.
The Hagia Sophia ... (Tick 2 boxes)
Correct answer: ... was a large church in Constantinople.
Correct answer: ... was later converted into a mosque and a museum.
... was later converted into a shopping centre.
... was the Pope's daughter.
Q3.
Holy fools, dendrites and stylites ... (Tick 3 boxes)
Correct answer: ... stole fish from the market wrapped in chains, lived in trees and on top huge pillars.
Correct answer: ... were found in Constantinople.
... were popular in Rome.
Correct answer: ... were seen as strange 'innovations' by the pope.
Q4.
Why did the Eastern and Western Churches find it difficult to talk to each other? (Tick 2 boxes)
Most people in the Eastern Church couldn't read
Correct answer: Most people in the Eastern Church spoke Greek
Correct answer: Most people in the Western Church spoke Latin
The pope was shy and didn't like speaking to other people
Q5.
How did Constantinople challenge the power of the Pope? (Tick 2 boxes)
Correct answer: People in Constantinople claimed to be the 'true Romans'.
People in Constantinople could ignore the pope completely.
People in Constantinople declared war on the pope and Rome.
Correct answer: People in Constantinople had different religious rituals.