Switch to our new history teaching resources

Slide decks, worksheets, quizzes and lesson planning guidance designed for your classroom.

Lesson details

Key learning points

  1. In this lesson, we will learn about Mansa Musa's legacy and what it could reveal about medieval Mali.

Licence

This content is made available by Oak National Academy Limited and its partners and licensed under Oak’s terms & conditions (Collection 1), except where otherwise stated.

Loading...

5 Questions

Q1.
What did Mansa Musa do in Mecca?
Conquer its army and add it to his empire
Create a university
Party and make new friends
Correct answer: Pray and focus on being pure and holy
Q2.
Why did Mansa Musa take a different route back from Mecca to Mali?
He got lost
Correct answer: He wanted to take control of two cities
The first route was too dangerous
The new route was more interesting
Q3.
Why were the cities of Gao and Timbuktu important?
They had universities
They were key centres of learning
Correct answer: They were key trading centres
They were near the sea
Q4.
Mansa Musa brought back scholars from Mecca with him to Mali, what could that reveal?
Correct answer: Medieval Mali ambitious
Medieval Mali was a university
Medieval Mali was posh
Medieval Mali was wealthy
Q5.
Mansa Musa built mosques in Gao and Timbuktu, what could that reveal about medieval Mali?
Everyone in the empire was Muslim
Everyone was keen to impress
It was full of knowledgable people
Correct answer: Its ruler wanted to promote Islam

5 Questions

Q1.
What does legacy mean?
someone’s money that they have built up during their life
someone’s reputation
Correct answer: something that remains from an earlier time
something that you get after someone in your family dies
Q2.
Which of the below was NOT part of Mansa Musa's legacy
A flourishing university at Timbuktu
A large empire
Correct answer: An empire that included Mecca
An international reputation
Q3.
What was the name of the medieval map that Mansa Musa features on?
Cairo Atlas
Correct answer: Catalan Atlas
Mali Atlas
Spanish Atlas
Q4.
Who do we think produced the map?
A Christian mapmaker called Charles
Correct answer: A Jewish mapmaker called Cresques Abraham
A Muslim mapmaker called al-Bakari
Mansa Musa
Q5.
What does it reveal about medieval Mali that Mansa Musa was featured in the Catalan Atlas?
It had a university
It was in Africa
It was Muslim
Correct answer: It was well known about