Year 8

Why did Henry VIII make a break with Rome?

Year 8

Why did Henry VIII make a break with Rome?

Switch to our new history teaching resources

Slide decks, worksheets, quizzes and lesson planning guidance designed for your classroom.

Lesson details

Key learning points

  1. In this lesson, we will aim to answer the enquiry question, 'why did Henry VIII make a break from Rome?' We will do so by considering the different reasons behind his decision. This will include the religious, political and economic factors that led to the decision to break with Rome.

Licence

This content is made available by Oak National Academy Limited and its partners and licensed under Oak’s terms & conditions (Collection 1), except where otherwise stated.

Loading...

5 Questions

Q1.
Who persuaded Henry to close the monasteries?
Oliver Cromwell
Thomas Cranmer
Correct answer: Thomas Cromwell
Thomas Moore
Thomas Wolsey
Q2.
Which of the following was not a rule that monks had to follow?
Eat simply and wear simple clothing.
Correct answer: Give the Pope 10% of the monasteries income.
Live as poor people.
Look after the poor, the sick and the old.
Not marry or have sex.
Q3.
How would Henry benefit from closing the monasteries?
He would give the monasteries to important people in England to win their support.
Correct answer: He would increase his income by selling their land and taking their riches.
He would try every monk for treason to make sure no one supported the Pope.
He would tun the monasteries into new churches.
He would use the monasteries to persuade people to support the Church of England.
Q4.
How much was Henry's income by 1547?
£140,000
£180,000
Correct answer: £240,000
£40,000
Q5.
How many monasteries were left by 1540?
100
80
800
Correct answer: None
Over 500

5 Questions

Q1.
What is the name of Henry's first wife whom he wanted to divorce?
Anne Boleyn
Anne of Cleves
Catherine Howard
Correct answer: Catherine of Aragon
Jane Seymour
Q2.
Henry's 'Great Matter' refers to which problem of Henry's?
His growing concern of the Protestant reforms to the church after 1534.
His need for more money to fight expensive wars.
Correct answer: His need to divorce Catherine of Aragon.
The growing criticisms of the Catholic Church.
The Pope's power and authority over England.
Q3.
What year was the Act of Supremacy passed?
1527
1533
Correct answer: 1534
1536
Q4.
What is the name of Henry's adviser who encouraged him to break with Rome?
Anne Boleyn
Clement VII
Correct answer: Thomas Cromwell
Thomas More
Thomas Wolsey
Q5.
Why did Henry want to close the monasteries?
Correct answer: Henry could take the monasteries land and wealth for himself.
Henry wanted to replace monasteries with new religious buildings.
The monasteries no longer provided any services to the local area.
The monasteries were too powerful.
The Pope had instructed Henry to do so.