Switch to our new history teaching resources

Slide decks, worksheets, quizzes and lesson planning guidance designed for your classroom.

Lesson details

Key learning points

  1. In this lesson, we will investigate how Charles I lost further support through ship money and Laud's reforms.

Licence

This content is made available by Oak National Academy Limited and its partners and licensed under Oak’s terms & conditions (Collection 1), except where otherwise stated.

Loading...

5 Questions

Q1.
Choose the three correct statements on Charles I:
Correct answer: Charles became King of England, Scotland and Ireland.
Correct answer: Charles lacked experienced as a monarch as he did not grow up as heir to the throne.
Charles was a confident, experienced monarch.
Correct answer: Charles was not well liked by parliament.
Charles was only ever King of England.
Q2.
Define the Divine Right of Kings
Correct answer: The belief that the monarch gets their power to rule from God.
The belief that the monarch gets their power to rule from the general public.
The belief that the monarch must follow the laws set by parliament.
Q3.
How many Englishmen died during Buckingham's trip to Cadiz?
10,000
5,000
Correct answer: 7,000
Q4.
The majority of England followed the Anglican faith which was:
Catholic
Correct answer: Protestant
Puritan
Q5.
What was the main power that parliament had over the monarch?
Parliament could argue with the King.
Parliament could choose a new King at any moment.
Correct answer: Parliament were in charge of raising taxes and provide money to the King.

5 Questions

Q1.
Which friend of Charles I was assassinated?
Correct answer: Duke of Buckingham
John Finch
William Laud
Q2.
How many years did Charles' personal rule last for?
Correct answer: 11 years
5 years
7 years
Q3.
How did Charles I raise money? (Choose two)
By becoming a business man and trading silks, spices and jewels.
Correct answer: By changing Ship Money so that all of England had to pay the tax.
Correct answer: By increasing the amount of fines for people that illegally took from the royal forests.
By selling the crown jewels.
Q4.
Charles I religious views were that:
Correct answer: He was a protestant but enjoyed some catholic ideas such as decorating the churches.
He was a protestant that hated Catholics and planned to divorce his catholic wife.
He was a puritan that thought churches and priests were best when they looked plain.
Q5.
What happened to the three puritans that protested against Laud's reforms?
Correct answer: Their ears were hacked off.
Their tongues were cut out.
They were fined £200.