Switch to our new history teaching resources

Slide decks, worksheets, quizzes and lesson planning guidance designed for your classroom.

Lesson details

Key learning points

  1. In this lesson, we will explore how the failures of the League paved the way for further difficulties in the 1930s. We will look at the actions taken by Hitler and the lack of action from Britain and France, which meant that war became inevitable.

Licence

This content is made available by Oak National Academy Limited and its partners and licensed under Oak’s terms & conditions (Collection 1), except where otherwise stated.

Loading...

6 Questions

Q1.
What was the Wall Street Crash?
A car crash on a road called Wall Street in 1929.
Correct answer: The name for the day when the economy in America collapsed in 1929.
Unemployment in 1929.
Q2.
Which of these options was NOT a reason why Japan wanted to take over Manchuria.
Japan was growing in power.
Manchuria had lots of fertile land.
Correct answer: Manchuria wanted to be ruled by Japan as it was nearby and more powerful than China.
Q3.
When the League of Nations told Japan to leave Manchuria, how did Japan react.
Japan asked for a conference to be held to discuss whether the League of Nations had any right to ask them to leave Manchuria.
Japan left Manchuria and left the League of Nations in protest.
Japan left Manchuria and stayed in the League of Nations but asked for an enquiry into whether Manchuria should be theirs.
Correct answer: Japan refused to leave Manchuria and left the League of Nations instead.
Q4.
Of which country was Mussolini the leader?
Britain
France
Correct answer: Italy
USA
Q5.
Mussolini invaded Abyssinia. How did the League respond?
The League declared war on Mussolini - he was invading a weaker country and needed to be stopped.
The League did nothing at all. It did not have any power because of the global economic depression.
Correct answer: The sanctions were put in place which meant that member states stopped trading with Italy (this did not include coal, oil and iron).
Q6.
Which of these options best describes the way that the League was viewed after the Manchurian and Abyssinian Crises?
The League was seen as a good organisation, that had made some mistakes with Manchuria and Abyssinia, but had a plan to solve problems better in the future.
The League was seen as a strong, powerful protector for weaker countries, against the growing fears of fascism.
Correct answer: The League was seen as weak and ineffective.

5 Questions

Q1.
Which of these options was NOT a term of the Treaty of Versailles?
Germany lost land (e.g. Alsace Lorraine)
Germany was not allowed to unite with Austria.
Correct answer: Germany would receive money to help to rebuild the country and economy.
The German army was reduced.
Q2.
In 1935, when Hitler announced that he was increasing the size of his army how did Britain and France react.
They agreed that the Treaty of Versailles had been unfair and Germany should be allowed to rearm as much as it wanted.
Correct answer: They condemned Germany's actions, but didn't actually take any action against Hitler.
They sent spies to see if Hitler was telling the truth about how much he had increased his army.
Q3.
How did the Austrian's react when Germany united with Austria?
They asked Britain and France for help to get rid of the Germans.
Correct answer: They celebrated - most Austrians thought that Hitler was a strong leader who would be good for Austria.
They fought back - many lives were lost.
Q4.
When it was clear that Hitler wanted to invade Czechoslovakia, what did Britain, France and Italy do.
Asked for the support of the League of Nations to stop Hitler taking any more land in Europe.
Tell Hitler that his actions were unacceptable, he was going against the Treaty of Versailles, and that there would be serious punishments if they invaded Czechoslovakia.
Correct answer: They agreed to give the north of Czechoslovakia (the Sudetenland) to Hitler.
Q5.
Select the correct definition for the policy of appeasement, followed by Britain and France in the 1930s.
Correct answer: Aiming to compromise with Hitler in order to avoid war, even if it meant going against the terms of the Treaty of Versailles and the aims of the League of Nations.
Being firm in stopping Hitler from taking land in Europe.
Ensuring that long-term peace was secured in Europe by ensuring that all countries in Europe remained free.