Switch to our new history teaching resources

Slide decks, worksheets, quizzes and lesson planning guidance designed for your classroom.

Lesson details

Key learning points

  1. In this lesson, we will look at the conditions on the German homefront during the First World War before examining the events and outcomes of the Spring Offensive of 1918.

Licence

This content is made available by Oak National Academy Limited and its partners and licensed under Oak’s terms & conditions (Collection 1), except where otherwise stated.

Loading...

5 Questions

Q1.
What was the USA's position when war broke out in 1914?
They joined on the side of the Allies (France, Britain, Russia)
They joined on the side of the Central Powers (Germany, Austria-Hungary)
Correct answer: They remained neutral and avoided getting involved in the conflict
They tried to negotiate a solution between both sides to avoid a conflict
Q2.
When did the USA join WWI?
1915
1916
Correct answer: 1917
1918
Q3.
Why did the USA join WWI?
The Allies asked them to join the war as they were struggling
The Germans attacked the USA, landing in California
Correct answer: The Germans declared unrestricted submarine warfare and tried to involve Mexico in a war against the USA
The USA felt bad at staying out of the conflict for so long when they saw high casualty rates
Q4.
Which country withdrew from WWI in 1917?
Britain
France
Germany
Correct answer: Russia
Q5.
How many fresh American troops were arriving daily in France by the end of WWI?
Correct answer: 10,000
100
100,000
1000

5 Questions

Q1.
Why did Germany possibly have the advantage in WWI going into 1918?
Germany had added another 1 million troops into their army
Germany had developed the nuclear bomb, giving them a military advantage
Mexico had joined the war on the side of the Germans
Correct answer: The USA hadn't mobilised fully and the Russians had stopped fighting
Q2.
Why was the main reason Germany suffering from food shortages by 1918?
The Americans sank German boats carrying food
Correct answer: The British had blockaded their ports preventing food stuffs entering the country.
The Germans exported too much of their food to the other Central Powers
Their population was too big for the amount of food they produced.
Q3.
Why did the Germans decide to go on the offensive in Spring 1918?
The Americans had landed on the Western Front and the Germans wanted to battle them
The Germans had blockaded the British and they were suffering from a lack of goods. Now was a good time to attack.
Correct answer: The Germans wanted to take advantage of signing a peace treaty with the Russians and now had the troops to do so
The Russians had switched sides and joined the Germans - with more numbers the Germans wanted to try and breakthrough the frontline
Q4.
Why did the Spring Offensive 1918 come to a halt?
The Americans dropped a nuclear bomb on the German troops.
The British and French stopped them.
Correct answer: The German troops took heavy casualties and had no more troops to replace them.
The Russians distracted the Germans by trying to negotiate a peace treaty
Q5.
What name was given to the Allied push back against the Germans in 1918?
The Fifty Days
Correct answer: The Hundred Days
The Seventy Five Days
The Twenty Five Days