Lesson details

Key learning points

  1. This lesson, we will learn more about the Conquistadors - the Spanish knights and soldiers who conquered much of the 'New World' in the 16th century.

Licence

This content is made available by Oak National Academy Limited and its partners and licensed under Oak’s terms & conditions (Collection 1), except where otherwise stated.

Loading...

6 Questions

Q1.
What name was given to the system of trade routes that spread across Asia, from China to Constantinople?
The Cotton Road
Correct answer: The Silk Road
The Silver Road
The Spice Road
Q2.
Columbus' trip was funded by Ferdinand and Isabella of Castille, which is where?
England
Italy
Portugal
Correct answer: Spain
Q3.
People thought Columbus' voyage was foolish because they thought that the world was flat.
Correct answer: False
True
Q4.
What name did Columbus give to the most important island that he arrived at?
Cuba
Correct answer: Hispaniola
San Salvador
San Sebastian
Q5.
Which of the following was NOT one of the items brought back by Columbus to Spain?
Enslaved people
Pineapple
Correct answer: Sugar
Tobacco
Q6.
What did Columbus order should happen to Taíno who did not supply him with enough gold?
Their ears were chopped off
Correct answer: Their hands were chopped off
They were enslaved
They were killed

5 Questions

Q1.
Tenochtitlán was the most powerful city of which empire?
Correct answer: Aztec
Inca
Maya
Olmec
Q2.
The Discovery Doctrine said it was acceptable to claim land in what case?
The inhabitants of the land attacked you first
Correct answer: The inhabitants were not Christians
The land had no one on it
You first obtained permission from the Pope
Q3.
What disease weakened the city of Tenochtitlán before the Spanish attacked?
Leprosy
Measles
Plague
Correct answer: Smallpox
Q4.
What city was built on the site of Tenochtitlán once it was destroyed?
Aztec City
Correct answer: Mexico City
New Madrid
San Salvador
Q5.
Which of the following were consequences of the Conquistadors? (two answers)
Correct answer: European settler colonies in the 'New World'
Growth of the Silk Road
Correct answer: Increased spread of Christianity
The USA was formed
Weakening of the Ottoman Empire