Choose exam board for KS4 Computer Science (GCSE)
Choose exam board for KS4 English
Choose exam board for KS4 French
Choose exam board for KS4 Geography
Choose exam board for KS4 German
Choose exam board for KS4 History
Choose tier for KS4 Maths
Choose exam board for KS4 Music
Choose exam board for KS4 Physical education (GCSE)
Choose exam board for KS4 Religious education (GCSE)
Choose exam board for KS4 Spanish

      England's first successful American colonies

      Lesson details

      Learning outcome

      I can explain how England's first successful colonists interacted with Native Americans.

      Key learning points

      1. The first successful North American English colony was Jamestown.
      2. Colonials at first relied on Native Americans for help with food.
      3. Tensions rose between colonists and Native Americans, leading to multiple conflicts.

      Keywords

      • Native American - Native Americans are the original inhabitants of North and South America and the Caribbean Islands

      • Assembly - an assembly is a group who meet to make laws for a community

      • Powhatan - the Powhatan are a Native American nation who lived in the region which became Virginia

      • Tensions - tensions are feelings of anger or fear between two groups

      • Reservations - reservations are areas of land set aside for a community of people to live on

      Common misconception

      John Rolfe’s marriage to Pocahontas represented goodwill between colonists and the Powhatan tribe.

      Pocahontas' marriage involved her capture and forced conversion to Christianity. Pocahontas was used by the English for their own advantage.

      Teacher tip

      For the timeline task, pupils could alternatively be provided with three images which represent the three missing events (i.e. an empty plate, tobacco leaf/ cigarette, and a group of men). Ask them to identify what each relates to and how they know.

      Content guidance

      Depiction or discussion of discriminatory behaviour

      Depiction or discussion of violence or suffering

      Depiction or discussion of violence or suffering

      Depiction or discussion of sexual violence

      Supervision

      Adult supervision required

      Licence

      This content is Ā© Oak National Academy Limited (2026), licensed on Open Government Licence version 3.0
      except where otherwise stated. See Oak's terms & conditions
      (Collection 2).

      Lesson video

      Loading...

      Prior knowledge starter quiz

      6 Questions

      Q1.
      Match the key words with the correct definitions.

      Correct Answer:Native Americans,original inhabitants of North and South America
      Correct Answer:indigenous,the original inhabitants of a specific area
      Correct Answer:settlement,the process of establishing new communities in an area

      Q2.
      What alternative name was given to Roanoke?

      First Colony
      Last Colony
      Correct answer: Lost Colony

      Q3.
      Potosi mine helped increase Spain's wealth because of its huge amounts of __________

      Correct Answer: silver, Silver, silver ore

      Q4.
      Roanoke was England's first permanent __________ in the Americas.

      Correct Answer: colony, Colony

      Q5.
      Identify an example of indigenous resistance to European spiritual conquest.

      Correct answer: Indigenous people blended their own religious beliefs with Christianity
      Spanish colonisers destroyed indigenous temples and traditional statues
      Indigeous nations completely accepted all parts of Christianity

      Q6.
      Sort the events into chronological order.

      1 - Greenland Vikings arrived in the Americas
      2 - Christopher Columbus sailed to the Americas
      3 - Spanish forces conquered the Aztec Empire
      4 - England attempted to found a colony at Roanoke

      6 Questions

      Q1.
      True or false? The Powhatans always fought against English settlers in Jamestown.

      True
      Correct answer: False

      Q2.
      Write the missing word. By 1650, members of the Powhatan nation had been dispossessed by settlers and forced to live on _______ .

      Correct Answer: reservations, Reservations

      Q3.
      What crop did settlers around Jamestown begin selling to Europe in 1614?

      corn
      potatoes
      sugar
      Correct answer: tobacco

      Q4.
      Write the missing word. Before marrying the colonist John Rolfe, Pocahontas was _______ by English settlers and converted to Christianity.

      Correct Answer: kidnapped, Kidnapped

      Q5.
      What was the main cause of the 'starving times' in Jamestown?

      colonists didn't know how to farm
      Correct answer: colonists hunted for gold
      colonists caught many diseases
      colonists set up Jamestown on land that was not good for farming

      Q6.
      Why did tobacco farming lead to conflict between settlers and the Powhatans?

      the Powhatans felt tobacco was too unhealthy
      the Powhatans were jealous of the settlers' growing wealth
      Correct answer: the Powhatans felt tobacco farming took up too much land
      the Powhatans believed settlers were stealing their own tobacco

      To help you plan your 8 history lesson on: England's first successful American colonies, download all teaching resources for free and adapt to suit your pupils' needs...