Switch to our new history teaching resources

Slide decks, worksheets, quizzes and lesson planning guidance designed for your classroom.

Lesson details

Key learning points

  1. In this lesson, we will learn about who the Elizabethan Privateers were and their actions in South America and the Caribbean.

Licence

This content is made available by Oak National Academy Limited and its partners and licensed under Oak’s terms & conditions (Collection 1), except where otherwise stated.

Loading...

5 Questions

Q1.
What religion was Philip II of Spain?
Correct answer: Catholic
Protestant
Q2.
Which of these was NOT a reason for the tensions between England and Spain?
Both monarchs supporting plots against the other
Correct answer: Elizabeth I refusing to allow Philip II to come to England
Philip being rejected as a husband by Elizabeth I
Religious differences
Q3.
The Pope allowed Spain to take and control any areas of the 'New World' if...?
The land was uninhabited
The people weren't running their government in a Spanish style
Correct answer: The peoples weren't Catholic/christian
They were in America
Q4.
The English Privateers did what in the Spanish Empire...?
Explored the areas making maps
Correct answer: Stole from Spanish ships and port towns
Tried to conquer their own areas of the empire
Worked with the local people to overthrow the Spanish
Q5.
Richard Hackluyt the Elizabethan writer said of the Spanish Empire...?
That he would as part of his travel writing quite like to visit.
That it was too large and the treatment of enslaved peoples was cruel.
Correct answer: That it wasn't fair and Protestant England should be allowed to trade in the Americas too.

5 Questions

Q1.
How did Diego help Sir Francis Drake?
Correct answer: He introduced Sir Francis Drake to his fellow Cimarron allowing them to raid the Spanish treasure train together.
He introduced Sir Francis Drake to the career of privateering.
He introduced Sir Francis Drake to the idea of raiding Spanish treasure as it travelled across Panama.
He introduced Sir Francis Drake to the local Spanish leaders in Panama.
Q2.
What does it mean when we say Sir Francis Drake circumnavigated the globe?
Correct answer: He travelled all the way around the world.
He travelled for a long time.
He travelled part way around the world.
Q3.
What was Roanoke?
Correct answer: The first attempted English colony
The first group of people Sir Francis Drake met in Panama
The first group of people the English encountered in America
Q4.
Sir Walter Raleigh was obsessed with?
Finding a route to India
Finding a way to establish English colonies
Correct answer: Finding El Dorado
Q5.
What was a Privateer?
A sailor who sailed for his own private profit
Correct answer: A sailor with permission from the Queen to raid enemy ships and ports