Choose exam board for KS4 Computer Science (GCSE)
Choose exam board for KS4 English
Choose exam board for KS4 French
Choose exam board for KS4 Geography
Choose exam board for KS4 German
Choose exam board for KS4 History
Choose tier for KS4 Maths
Choose exam board for KS4 Music
Choose exam board for KS4 Physical education (GCSE)
Choose exam board for KS4 Religious education (GCSE)
Choose exam board for KS4 Spanish

      Decolonisation and the partition of India

      Lesson details

      Learning outcome

      I can describe how the granting of India's independence led to the partition of the country into India and Pakistan, which was a violent process.

      Key learning points

      1. A strong nationalist movement existed in India in the early 20th century; WW2 led to increased calls for independence.
      2. Tensions between Hindus and Muslims increased after WW2 and India's Muslims demanded their own state: Pakistan.
      3. In 1947, India was partitioned into two states: India and Pakistan; East Pakistan would become Bangladesh in 1971.
      4. Partition resulted in mass migration, which displaced 17-18 million people and unleashed a wave of lethal violence.
      5. Partition created a legacy of mistrust and hostility between India and Pakistan.

      Keywords

      • Nationalist - someone who strongly believes in and supports their own country, placing its interests above those of other nations

      • Strike - when people stop working as a form of protest

      • Famine - a severe shortage of food that affects a large number of people, leading to widespread hunger and starvation

      • Viceroy - someone appointed by a monarch or ruler to govern a territory or colony in their name

      • Partition - to divide into parts

      Common misconception

      The borders drawn during Partition were clear and accepted by all.

      The Radcliffe Line, which demarcated the borders, was highly contentious and led to significant disputes and confusion, which resulted in violence.

      Teacher tip

      As pupils work through this unit, they could keep lists of similarities and differences between the process and experiences of decolonisation in the different world regions.

      Content guidance

      Depiction or discussion of discriminatory behaviour

      Depiction or discussion of sensitive content

      Depiction or discussion of serious crime

      Depiction or discussion of violence or suffering

      Depiction or discussion of sexual violence

      Supervision

      Adult supervision required

      Licence

      This content is © Oak National Academy Limited (2026), licensed on Open Government Licence version 3.0
      except where otherwise stated. See Oak's terms & conditions
      (Collection 2).

      Lesson video

      Loading...

      Prior knowledge starter quiz

      6 Questions

      Q1.
      When was the United Kingdom of Great Britain and Ireland formed?

      1780
      1790
      Correct answer: 1800
      1810

      Q2.
      What did most Irish nationalists campaign for in the late 19th century?

      Correct answer: Home Rule
      nationalism
      war with Britain

      Q3.
      Why was there an increase in support for the republican cause after the Easter Rising?

      Many Irish people already believed in and wanted Irish independence.
      Many Irish people felt the republicans should focus on World War One (WW1).
      Correct answer: Many Irish people were angry at the brutal response of the British government.

      Q4.
      Who established the Irish Republican Party (IRA)?

      Éamon de Valera
      James Connolly
      Correct answer: Michael Collins

      Q5.
      What word means to divide something into parts, especially two parts of a country into new states or countries?

      Correct Answer: partition, to partition

      Q6.
      Put the following events into chronological order.

      1 - 200 000 Irish men volunteered to fight during WW1.
      2 - The Easter Rising led to the death of 485 people in Dublin.
      3 - Sinn Féin won a landslide republican victory in Ireland.
      4 - The Anglo-Irish Treaty was signed.

      6 Questions

      Q1.
      Why did many Indian people demand independence from British rule in the late 19th century?

      Correct answer: They were treated as inferior.
      They were forced to fight for the British.
      Correct answer: Their resources were exploited.
      Their land was increasingly taken from them.

      Q2.
      What was the philosophy of Mahatma Gandhi, leader of the Indian National Congress (INC) in 1921?

      violent resistence
      Correct answer: nonviolent resistance
      Correct answer: civil disobedience campaigns
      gaining publicity through terrorism

      Q3.
      What complicated the creation of an independent India after World War Two (WW2)?

      Correct answer: tensions between India's Hindu and Muslim populations
      tensions between India's Buddhist and Sikh populations
      tensions between India's Christian and Hindu populations

      Q4.
      What is the term for someone appointed by a monarch or ruler to govern a territory or colony in their name?

      Correct Answer: viceroy

      Q5.
      When was partition implemented in India?

      1945
      1946
      Correct answer: 1947

      Q6.
      Match the following people to their descriptions.

      Correct Answer:Mahatma Gandhi,leader of the INC
      Correct Answer:Muhammad Ali Jinnah,leader of the Muslim League
      Correct Answer:Lord Mountbatten,British Viceroy of India
      Correct Answer:Cyril Radcliffe,British lawyer

      To help you plan your 9 history lesson on: Decolonisation and the partition of India, download all teaching resources for free and adapt to suit your pupils' needs...