Choose exam board for KS4 Computer Science (GCSE)
Choose exam board for KS4 English
Choose exam board for KS4 French
Choose exam board for KS4 Geography
Choose exam board for KS4 German
Choose exam board for KS4 History
Choose tier for KS4 Maths
Choose exam board for KS4 Music
Choose exam board for KS4 Physical education (GCSE)
Choose exam board for KS4 Religious education (GCSE)
Choose exam board for KS4 Spanish

      Edward I: warrior and just ruler

      Lesson details

      Learning outcome

      I can explain how Edward I successfully united England.

      Key learning points

      1. Edward I was a strong leader and skilled in warfare.
      2. Edward I wanted to unite England after it had been divided by a civil war between the king and his barons.
      3. Edward I showed he could be a just ruler, and called a Model Parliament in 1295.
      4. Parliament persuaded Edward I to expel Jewish people from England.
      5. Edward I was the first medieval king not to be faced with a civil war.

      Keywords

      • Parliament - parliament, or talking meeting, is the group of political representatives who make laws, grant taxes and advise the king

      • Just - just is when something or someone is fair or morally correct

      • Antisemitism - antisemitism is hate or cruel treatment directed at Jewish people

      • Knightly class - the knightly class is the group of landholders beneath the barons

      Common misconception

      Involving Parliament with the rule of the land meant there would be more fairness and justice.

      Parliament passed discriminatory laws: handing more power to parliament did not necessarily mean a growth in rights and freedoms for all.

      Teacher tip

      Get students to examine a writ of summons to the parliament of 1295. Ask them to identify why historians call this a ‘Model Parliament’ with a focus on its composition.

      Content guidance

      Depiction or discussion of discriminatory behaviour

      Depiction or discussion of discriminatory behaviour

      Depiction or discussion of violence or suffering

      Supervision

      Adult supervision recommended

      Licence

      This content is © Oak National Academy Limited (2026), licensed on Open Government Licence version 3.0
      except where otherwise stated. See Oak's terms & conditions
      (Collection 2).

      Lesson video

      Loading...

      Prior knowledge starter quiz

      6 Questions

      Q1.
      , or talking meeting, is the group of political representatives who make laws, grant taxes and advise the king.

      Correct Answer: Parliament, parliament

      Q2.
      What is a civil war?

      a peaceful protest against the government within a country
      Correct answer: a war between different regions or communities within the same country
      a war between two or more countries

      Q3.
      Put the capital cities of England, Wales and Scotland into a south to north order, starting with the capital city that is furthest south, and ending with the one that is furthest north.

      1 - London
      2 - Cardiff
      3 - Edinburgh

      Q4.
      In the feudal system, what was the primary role of knights?

      offering legal advice to their lord
      Correct answer: providing military service to their lord
      trading goods for their lord

      Q5.
      William the Conqueror was duke of Normandy; where is Normandy located?

      eastern Spain
      Correct answer: northern France
      southern Germany
      western Italy

      Q6.
      What were the first types of castles built by the Normans in England known as?

      concentric castles
      Correct answer: motte-and-bailey castles
      stone keep castles

      6 Questions

      Q1.
      In which of these areas was Edward I stronger than his father, Henry III?

      his knowledge of law
      Correct answer: his leadership in warfare
      his religious devotion

      Q2.
      What important political event did Edward I order in 1295?

      Correct answer: the establishment of the Model Parliament
      the signing of a peace treaty with France
      the start of the Hundred Years' War

      Q3.
      Which of these is the best definition of 'parliament' as it was in Edward I's reign?

      Correct answer: a group of political representatives who make laws and advise the king
      a place where the king lives and works during his reign
      a royal decree which outlines justice in the country
      a type of medieval court which decides if someone is innocent

      Q4.
      Starting with the earliest, place these events in chronological order:

      1 - Edward becomes King of England
      2 - Edict of Expulsion of Jewish people
      3 - the Model Parliament

      Q5.
      What did involving parliament in England's government show about Edward I’s reign?

      It showed a commitment to absolute fairness and justice for all.
      Correct answer: It showed a fair rule, but the passing of laws was not always just.
      It showed the total elimination of the king's power.

      Q6.
      Edward I was the first medieval king not to face a war during his reign.

      Correct Answer: civil, Civil

      To help you plan your 7 history lesson on: Edward I: warrior and just ruler, download all teaching resources for free and adapt to suit your pupils' needs...