Choose exam board for KS4 Computer Science (GCSE)
Choose exam board for KS4 English
Choose exam board for KS4 French
Choose exam board for KS4 Geography
Choose exam board for KS4 German
Choose exam board for KS4 History
Choose tier for KS4 Maths
Choose exam board for KS4 Music
Choose exam board for KS4 Physical education (GCSE)
Choose exam board for KS4 Religious education (GCSE)
Choose exam board for KS4 Spanish

      Elizabeth I and Mary, Queen of Scots

      Lesson details

      Learning outcome

      I can explain why Mary, Queen of Scots was executed.

      Key learning points

      1. Religious differences between the Catholic Mary and Presbytarian Scotland led to Mary having to flee the country.
      2. Mary Queen of Scots, a Catholic, was seen by many as the rightful heir to Elizabeth's throne.
      3. There were a number of plots to execute Elizabeth and replace her with Mary.
      4. Mary had been imprisoned from when she arrived in England.
      5. Mary was executed in 1587 for her role in the Babington Plot.

      Keywords

      • Presbyterian - a Presbyterian is a type of Protestant who believes the Church should be governed by a group of Elders rather than bishops

      • Figurehead - a figurehead is a person who is in the position of leader but has no real power, or a person in whose name a movement is organised

      • Plot - a plot is a secret plan to do something illegal or wrong

      • Spymaster - a spymaster is the head of an organisation of spies

      • Execution - an execution is the act of carrying out a sentence of death as a form of punishment

      Common misconception

      Mary, Queen of Scots and 'Bloody Mary' were the same person.

      The two Marys were cousins, not the same person. Mary was a very common name at this time.

      Teacher tip

      Encourage students to use specific examples in their balanced answer rather than general points.

      Content guidance

      Depiction or discussion of discriminatory behaviour

      Depiction or discussion of sensitive content

      Depiction or discussion of violence or suffering

      Supervision

      Adult supervision recommended

      Licence

      This content is © Oak National Academy Limited (2025), licensed on Open Government Licence version 3.0
      except where otherwise stated. See Oak's terms & conditions
      (Collection 2).

      Lesson video

      Loading...

      Prior knowledge starter quiz

      6 Questions

      Q1.
      What was the main form of Christianity in Europe before the Reformation?

      Correct Answer: Catholicism, catholicism, Catholic, catholic, Roman Catholicism

      Q2.
      Match the Tudor monarchs before Elizabeth to their religious beliefs.

      Correct Answer:Henry VIII,was Catholic, switched to Protestant
      Correct Answer:Edward VI,Protestant
      Correct Answer:Mary I,Catholic

      Q3.
      Write the word to fill the gap: Elizabeth's religious settlement was known as the Middle .....

      Correct Answer: Way, way

      Q4.
      Why was Elizabeth unhappy with the Puritans?

      they publicly criticised her appearance
      they launched a rebellion against her
      they wanted to ban Protestantism
      Correct answer: they wanted to ban Catholicism

      Q5.
      In what year did Pope Pius V excommunicate Elizabeth?

      1520
      1550
      Correct answer: 1570
      1600

      Q6.
      What does 'excommunicate' mean?

      to stop someone from talking
      Correct answer: to ban someone from church services and the community
      to make someone an object of ridicule
      to publicly announce that you hate someone

      6 Questions

      Q1.
      Other than Scotland, what country was Mary, Queen of Scots the queen of for a short time?

      Correct Answer: France, france

      Q2.
      Why did Mary, Queen of Scots also have a claim to the English throne?

      she was married to a member of the English royal family
      she was named heir by Mary I
      Correct answer: she was the great-granddaughter of Henry VII

      Q3.
      What problem did Mary face when she returned to Scotland from France?

      she didn't understand what people were saying as she only spoke French
      nobody recognised her so they didn't believe it was really her
      Correct answer: Scotland had changed its religion from Catholicism to Presbytarianism
      another Scottish lord claimed that he was the rightful king of Scotland

      Q4.
      In which order did Mary marry her three husbands? (note: the previous one had died before she married the next one)

      1 - Francis II
      2 - Lord Darnley
      3 - Lord Bothwell

      Q5.
      How did Elizabeth choose to deal with Mary, Queen of Scots when she came to England?

      sent her back to Scotland
      sent her off to France
      Correct answer: imprisoned her
      immediately executed her

      Q6.
      What was the name of Elizabeth's spymaster who uncovered proof that Mary, Queen of Scots was plotting against Elizabeth?

      Correct answer: Sir Francis Walsingham
      Sir George Talbot
      Sir William Cecil
      Sir Robert Dudley
      Sir Christopher Hatton

      To help you plan your 8 history lesson on: Elizabeth I and Mary, Queen of Scots, download all teaching resources for free and adapt to suit your pupils' needs...