Choose exam board for KS4 Computer Science (GCSE)
Choose exam board for KS4 English
Choose exam board for KS4 French
Choose exam board for KS4 Geography
Choose exam board for KS4 German
Choose exam board for KS4 History
Choose tier for KS4 Maths
Choose exam board for KS4 Music
Choose exam board for KS4 Physical education (GCSE)
Choose exam board for KS4 Religious education (GCSE)
Choose exam board for KS4 Spanish

      Lesson details

      Learning outcome

      I can describe the key contents of Magna Carta.

      Key learning points

      1. John’s disagreement with the Church angered the barons.
      2. The barons rose up against John, led by Robert Fitzwalter.
      3. John was forced to accept the barons’ demands set out in Magna Carta.
      4. The 63 clauses of the Magna Carta included one which many consider the start of basic human rights.
      5. Magna Carta included a radical clause which suggested power lay not with the king, but with the barons.

      Keywords

      • Radical - radical is believing or expressing extreme change

      • Seal - a seal is a wax mould attached to written documents to prove it is from a specific person

      • Magna Carta - Magna Carta was a document that limited the power of the king and granted certain freedoms to some English people

      • Clause - a clause is a particular part of a written legal document

      • Rule of law - the rule of law is a set of laws that everyone, including the king, must obey

      Common misconception

      King John signed the Magna Carta.

      A modern misconception is that King John signed Magna Carta, this is untrue, royal documents were not signed but sealed.

      Teacher tip

      Create a diagram of the feudal pyramid and place Magna Carta at the top. This is a great way to illustrate the document's power and the concept of the rule of law.

      Content guidance

      Depiction or discussion of discriminatory behaviour

      Depiction or discussion of violence or suffering

      Depiction or discussion of violence or suffering

      Supervision

      Adult supervision recommended

      Licence

      This content is © Oak National Academy Limited (2026), licensed on Open Government Licence version 3.0
      except where otherwise stated. See Oak's terms & conditions
      (Collection 2).

      Lesson video

      Loading...

      Prior knowledge starter quiz

      6 Questions

      Q1.
      Choose two correct examples of John demonstrating his untrustworthiness and greed?

      Correct answer: he plotted to take his brother Richard’s lands
      he plotted to take Spanish lands
      Correct answer: he tried to persuade his brother Richard's captor to keep him prisoner
      he tried to persuade his brother Richard's captor to make him an advisor

      Q2.
      Which two unpopular taxes caused anger amongst the barons? Select two correct answers.

      community tax
      poll tax
      Correct answer: scutage
      Correct answer: tallage

      Q3.
      Why was King John known as 'Softsword'?

      because he was famous for his swordsmanship
      because he was known for his soft and gentle rule
      because he would be quick to engage in battles
      Correct answer: because he would do anything to avoid battles

      Q4.
      What rumours began shortly after Arthur of Brittany's capture?

      rumours that John had formed an alliance with Arthur
      Correct answer: rumours that John had murdered Arthur
      rumours that John had set Arthur free

      Q5.
      What ancestral homeland did John lose?

      Correct answer: Normandy
      Reims
      Wales

      Q6.
      Match the key words with the correct definitions.

      Correct Answer:crusade,military mission ordered by the Pope
      Correct Answer:tax,compulsory payment to the government to cover various costs
      Correct Answer:ancestral ,relating to members of your family from the past

      6 Questions

      Q1.
      What was an important factor that led to the barons' anger towards King John between 1205-1213?

      his alliance with the Pope
      Correct answer: his disagreement with the Church
      his successful military campaigns
      his support for peasants

      Q2.
      Write the missing word. King John met the rebellious barons at and agreed to the demands of Magna Carta.

      Correct Answer: Runnymede, runnymede

      Q3.
      What was the core requirement of the Magna Carta regarding the powers of the king?

      to expand the king's powers over all nobles
      Correct answer: to limit the king's powers
      to strengthen the king's powers over foreign affairs

      Q4.
      What is the 'rule of law' as mentioned in the context of Magna Carta?

      a system where the king makes all laws
      a theory of an all-powerful monarchy
      a legal system that only those below the king must obey
      Correct answer: a legal system that everyone, including the king, must obey

      Q5.
      Which of the following best describes the term 'radical' as used in the context of the Magna Carta?

      advancing gradual reforms
      believing in traditional values
      Correct answer: supporting extreme reform
      upholding the king's authority

      Q6.
      Starting with the earliest, sort the following events into time order.

      1 - King John was ordered to publicly submit to the Pope
      2 - A rebellion led by Robert FitzWalter spreads across England
      3 - King John is forced to agree to Magna Carta

      To help you plan your 7 history lesson on: 1215 and Magna Carta, download all teaching resources for free and adapt to suit your pupils' needs...